Srbija u drami preživjela Tursku i došla na korak od Svjetskog prvenstva

2 min. čitanja

Košarkaška reprezentacija Srbije stigla je na korak od Svjetskog prvenstva naredne godine savladavši Tursku u dvorani “Aleksandar Nikolić” 77:76. Bila je ovo prava drama, Turska je imala desetak sekundi za posljednji napad poslije timeouta. Lopta je bila kod Wilbekina, najboljeg igrača Turske večeras, Vladimir Lučić je odigrao jako kvalitetnu odbranu na njemu, natjerao ga na težak šut, koji se od obruča ipak odbija van koša za pobjedu Srbije.

Jednu od najboljih utakmica za reprezentaciju Srbije u karijeri je odigrao Marko Gudurić sa 18 poena, četiri asistencije i tri skoka, dok je Dušan Ristić ubacio 16 poena, od čega atipično za njega četiri trojke iz četiri pokušaja kada je bilo najpotrebnije. Kod Turske, Wilbekin je stao na 22 poena, a Bitim je ubacio 18.

Nakon završetka utakmice, Srbija je sačekala rasplet u drugom duelu ove grupe u kojem su igrali Belgija i Grčka. Grci su na kraju uspjeli nekako stići do pobjede 72:70 i tako se plasirati na Mundobasket, ali i Srbiju pogurati ka njemu. Reprezentaciji Srbije sada je praktično dovoljna i pobjeda iz dva meča, a imaju Veliku Britaniju kod kuće, tako da ne bi smjeli dovesti u pitanje svoj odlazak na Mundobasket iako je to na kraju prve faze kvalifikacija bilo jako teško ostvarivo. Obahosan je odigrao fenomenalan meč sa Belgijance, ubacio je 30 poena, ali nije imao dovoljno raspoloženog saigrača da mu pomogne. Kod Grka, Larentzakis je ubacio 20 poena, a Nick Calathes je upisao double-double od 13 poena i 10 skokova.

Podijeli ovaj članak