Slučaj ‘Rubiales’: Španske nogometašice nastavljaju bojkot reprezentacije

2 min. čitanja

Španske nogometašice spremne su nastaviti s bojkotom reprezentacije uprkos rekonstrukciji u Španskom nogometnom savezu do koje je došlo nakon što je predsjednik Španskog nogometnog saveza Luis Rubiales u usta poljubio igračicu Jenni Hermoso.
Rubiales će se pojaviti pred sudijom u petak, 15. septembra zbog optužbe koju je protiv njega podnijela Hermoso jer je, protiv njene volje, poljubio u usta nakon pobjede nad Engleskom u finalu Svjetskog prvenstva za nogometašice 20. augusta.
Ali Rubiales (46) i dalje tvrdi da je poljubac bio obostran i sporazuman. Nakon sedmica opiranja pozivima da odstupi s mjesta predsjednika Kraljevskog španskog nogometnog saveza (RFEF), Rubiales, kojeg je FIFA već suspendovala, konačno je dao ostavku 10. septembra.
Španskih 87 najboljih nogometašica, uključujući 23 koje su nastupile na SP-u u Australiji i na Novom Zelandu, odbile su igrati za reprezentaciju sve dok ne dođe do promjena u rukovodstvu i stilu RFEF-a.
RFEF je od tada smijenio trenera ženske ekipe Jorgea Vildu, umjesto njega kao prvu ženu na čelo imenovavši njegovu pomoćnicu Montse Tome.

Situacija bi se trebala razriješiti vrlo brzo jer već sljedeći petak, 22. septembra Španjolke imaju prvu službenu utakmicu nakon osvajanja Svjetskog prvenstva, gostovanje kod Švedske u Ligi nacija, a četiri dana poslije trebale bi dočekati Švicarsku, piše Cadena SER.

Podijeli ovaj članak