Sergej Jakirović pred Tuzla City: Pokazali su da mogu zabiti pet komada nekome, ali i izgubiti od bilo koga

5 min. čitanja

Trener mostarskog Zrinjskog, Sergej Jakirović je na današnjoj konferenciji za medije analizirao sljedećeg protivnika Plemića, ekipu Tuzla Cityja. 

Istakao je da su veoma ozbiljni prema naprijed, te je posebno izdvojio nekoliko fudbalera tuzlanskog tima pred važan duel na stadionu Pod Bijelim brijegom. 

– Imamo zahtjevnog protivnika ispred sebe, ekipu koja je dobro ušla u prvenstvu i ekipu koja puno oscilira, od odličnog do prosječnog, a ja vidim razlog u tome u velikoj promjeni igrača u odnosu na prethodnu sezonu. Mnogo igrača je nastupilo za Tuzla City, trener je jako ozbiljan, treba vremena da sve sjedne na mjesto, imaju puno kvalitetnih igrača, Mišića znamo, oko njega se sve vrti, on je polazište svih akcija i opasnosti, promijenili su mu poziciju, sada igra iza napadača. Imaju Smajlagića i Coulibalyja, treba paziti kontru i polukontru, zanimljiva ekipa, kada pogledamo roster, nisu im se davale nekakve šanse, ali pokazali su da mogu zabiti pet komada nekome, a mogu i izgubiti od bilo koga. Nepredvidivi su i treba ih shvatiti maksimalno ozbiljno što mi i hoćemo, pa da nastavimo naš pobjednički niz koji traje sedam kola uz remi protiv Leotara sa kojim sam zadovoljan s obzirom na ritam utakmica, ovo će nam biti osmi susret, želimo nastaviti niz uspješnosti, rekao je Jakirović i dodao:

– Stanje u ekipi je dobro, oni to dobro podnose, igra se svaka četiri dana. To nije problem, veći problem će nam biti teren koji je dosta mekan, pa smo skrenuli pažnju da se ne zaljeva previše. Momci su u redu kao i uvijek, danas imamo trening, pa ćemo vidjeti koga imamo na dispoziciji i ko će igrati sutra. Barišić je u redu, pošteno od njega da je rekao prethodnu utakmicu da ne može, biće sutra na raspolaganju. 

Istakao je da nije bilo nimalo lagano tokom prethodnog vremenskog perioda, te da ne želi tražiti alibi kao njegove kolege i apostrofirati umor. 

– Znamo koliko vrijedimo, nije bilo lagano, ni sa psihološke, a ni sa fizičke strane. U jednom trenutku smo bili posljednji, ali smo napravili niz. Moje kolege su apostrofirale umor, ja sam rekao da nema alibija, neću ja sad čitav svoj život žaliti za Slovanom. Mi smo sportisti, moramo se vratiti na pobjedničke staze, nemamo alibija. Kada dođe niz, govorio sam da ćemo biti na pravom nivou i momci su pokazali da to mogu, dodao je trener Plemića i nastavio analizirati Tuzlake. 

– Znamo odakle prijeti opasnost, probaćemo sve, na kraju je do igrača kako prepoznaju te situacije. Svaka utakmica je nova, vidjećemo ko će nam sutra biti na dispoziciji. Jako su potentni naprijed, motorični su i brzi, mogu te ugroziti, žele te ganjati i napraviti visok presing, i ovi naprijed moraju biti odgovorni. Mi smo u skautingu napravili dobru analizu i pripremu, vidjećemo sutra hoćemo li uspjeti u tome. 

Nema trener Zrinjskog informaciju gdje bi se mogao igrati mostarski derbi, ali jedno je sigurno – on se neće igrati na stadionu Perica Pero Pavlović u Gabeli. 

– Nemam nikakvu informaciju, mogu imati svoje mišljenje, ne znam gdje će se igrati ta utakmica. U Gabeli je nemoguće, slušam kolegu Osima i slažem se sa njim. Ko će to znati, vidjećemo, poručio je on.

Dodao je Sergej Jakirović da će im pauza pred početak Svjetskog prvenstva u Kataru goditi jer im je odmor potreban budući da nisu odmarali između dva prvenstva. 

– Ova polusezona završava ranije nego prethodna, ali ćemo imati samo sedam dana duže do početka priprema. Prošle godine smo imali 42 dana do početka priprema, sada ćemo imati 49. To je sve do terena, kada budu tereni normalni onda će se moći igrati. Ne možete igrati u blatu, to nema smisla, imaju trri mjeseca hladnog pogona, ja nemam problema što se tiče moje ekipe jer su to odgovorni momci, ispoštovaće sve, ali isto smatram da nam je odmor potreban jer nismo imali odmor između dva prvenstva. Barišić i Bilbija nisu nikako odmarali, a ostali su imali sedam dana pauze. To je jako važno da se odmore kvalitetno, svaki put kad smo radili inicijalna testiranja, svaki put su bili bolji nego prethodni put, završio je Jakirović.  

Susret Zrinjski – Tuzla City se igra sutra sa početkom u 17 sati uz direktan prenos na MY TV. 

Podijeli ovaj članak