SIPA i Tužilaštvo BiH upali u Glavni centar za brojanje glasova: Da li je stanje u kutijama zaista ono što je biračka volja

4 min. čitanja

Pripadnici SIPA i tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine jučer su izašli na uviđaj u Glavni centar za brojanje glasova kako bi se utvrdile sve okolnosti. Potvrdio je ovo portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić i dodao da će se onda tužiteljica odrediti o daljem postupanju.

Ponovo izbori

Podsjećamo na to da je Centralna izborna komisija BiH podnijela prijave Tužilaštvu BiH, jer je prvo na dva biračka mjesta u Bratuncu i jednom biračkom mjestu u Šekovićima pronađeno 36 falsifikovanih glasačkih listića. Potom je na dva biračka mjesta u Brčko distriktu BiH, prilikom pregledanja glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, pronađeno još 37 falsifikovanih listića.

– Prijava je zaprimljena, data je u proceduru, zadužen je postupajući tužitelj koji će poduzimati dalje aktivnosti u svezi podneska, poručili su iz Tužilaštva BiH.

Sumnje može utvrditi CIK, koji broji glasove, ali vještačit će stručne osobe, ističe Jovanović

Opština Šekovići pripada mjesnoj nadležnosti Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, kažu nam iz ovog tužilaštva, dodajući da još nisu zaprimili nikakav materijal u vezi sa falsifikovanim glasačkim listićima. Opština Bratunac, napominju, pripada mjesnoj nadležnosti tužilaštva u Bijeljini.

Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom kaže za Oslobođenje i O kanal da se mora sačekati šta će ponovno brojanje pokazati da li je stanje u kutijama zaista ono što je biračka volja.

– CIKBiH će, kada zaključi ponovno brojanje za ovaj nivo vlasti, odlučiti da li će se izbori ponavljati. Vjerujem da će ponavljanja biti, jedino je pitanje da li će to biti samo na nekoliko desetina biračkih mjesta, na nivou osnovnih izbornih jedinica, opština i gradova, ili za čitavu izbornu utrku, ističe Jovanović.

Dodaje da je vrlo teško utvrditi da li je ono što je u vrećama stvarno stanje ili rezultat izmanipulisanog procesa.

Direktor forenzičkog centra za vještačenje dokumenata Banja Luka Dane Branković rekao je juče da je nedopustivo da CIK vještači potpise, te da njegovi članovi obmanjuju javnost kada kažu da su to uradili.

– Opet nestručno vještačenje. Grafološko vještačenje ne postoji. Postoji grafoskopsko. Grafologija je nenaučna. To je kao da vam neko gleda u šolju. To je hipotetika. Grafoskopija je naučna oblast koja izučava dokumente. Svi koji javno govore da se grafološko vještačenje vrši griješe, za početak, u nazivu aktivnosti, kazao je Branković.

Naglasio je da CIK nije ovlašten da vrši vještačenje, te da se to može uraditi samo sudskim postupkom.

Ni političari ni CIK

– CIK tvrdi da će uporediti potpis sa lične karte. Moj potpis sa lične nije moj potpis. Potpisi sa identifikacionih dokumenta nisu pouzdani za vještačenje. Kod prenošenja potpisa sa digitalne ponude u obrazac dokumenta operater nestručno zbije to u planirani prostor u obrascu i on ga je po jednom smjeru smanjio i optički deformisao, naglašava Branković.

CIK obmanjuje javnost da su uradili vještačenja, za vještačenje jednog potpisa treba osam sati, kaže Branković

Rekao je da je vještačenje nemoguće uraditi u kratkom roku.

– Kada radim taj nalaz, on ima oko 20 strana. Sve se mora komparativno prikazati. Koliko treba vremena za to sve? CIK kaže da su obavili vještačenje, a to i neke partije najavljuju. Ponavljam, to mogu samo Tužilaštvo i Sud da traže, a nikako politička stranka ili CIK, kazao je Branković.

Podsjećamo, u Glavnom centru za brojanje otkriveni su glasački listići koji nemaju vodeni žig kakav postoji na regularnim glasačkim listićima, papir je potpuno drugačiji, kao i oznake na listićima, pa je najvjerovatnije riječ o tome da je druga, neovlaštena štamparija printala falsifikate koji su ubačeni u izborni proces.

Podijeli ovaj članak