Sani Čampara: Želim se vratiti u Španiju, tamo sam domaći igrač

4 min. čitanja

Osvajač zlatne medalje na Evropskom košarkaškom prvenstvu za juniore 2015. godine u Litvi, a danas razigravač seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Sani Čampara (23), od ove sezone nastupa za ekipu Zadra.

Sastav trenera Danijela Jusupa bilježi uspjehe od početka sezone, a Čampara ima dobar udio u dobrim igrama tima.

– Trenutno imamo stvarno dobru sezonu, kako u hrvatskoj ligi, tako i u ABA ligi. Niko se tome nije nadao, ali dobro radimo i zadovoljan sam iako imam još problem s preponom koji vučem od okupljanja s reprezentacijom. To me malo koči i imao sam dvije pauze po dva meča. Ipak ide nabolje, kazao je Čampara za Dnevni list.

Nakon sezone u Splitu dobio je priliku u klubu koji može bolje zadovoljiti njegove ambicije.

– Zadar je u usporedbi sa Splitom dosta bolji klub, organizovan, što se vidi i po rezultatima. Ipak konkurišemo za razigravanje ABA lige i favoriti smo za osvajanje Kupa i prvenstva Hrvatske, tako da što se mene tiče, stvarno se dobro radi. Na individualnom planu sam dosta bolji i to je za mene kao mladog igrača jako bitno, dodao je Čampara.

Ugovor sa Zadrom ima do kraja sezone.

– Trenutno sam fokusiran na Zadar, ali što se tiče budućnosti ja sam domaći igrač u Španiji, tako da mi je cilj tamo se vratiti. Tamo sam bio kao mlađi i želim se što prije vratiti. Trenutno mi je najbitnije da igram, da se fokusiram na ovu sezonu, osvojim što se može sa Zadrom, pa vidjet ćemo što će se otvoriti, izjavio je Sani.

Bio je među igračima koji su u prošlom prozoru reprezentacije dobili veću minutažu. Igrao je u pobjedi protiv Mađarske.

– Dobio sam 20 minuta, što su mi bile prve minute za A reprezentaciju u Sarajevu. Pošto sam iz Sarajeva, to mi je dosta značilo. Pred drugu utakmicu sa Francuskom sam povrijedio preponu i nisam igrao, ali su te minute u Sarajevu ostale kao prelijepo iskustvo za mene i velika stvar, istakao je.

Pobjeda protiv Mađarske je ostavila šansu za plasman na Svjetsko prvenstvo.

– Mislim da možemo biti zadovoljni rezultatima koje smo imali. Dobili smo Mađarsku, dok je Francuska imala dosta širi roster. Novi momci su došli u reprezentaciju i to je bitno za budućnost. U februaru nas očekuje jako težak posao i nadam se da ćemo se uspjeti kvalifikovati na SP, zaključio je Sani Čampara.

Sve je u našim rukama

Reprezentacija BiH u borbi za SP preostale dvije utakmice igra 23. februara protiv Crne Gore u Sarajevu i tri dana kasnije protiv Mađarske u gostima.

– Imali smo taj kiks u Crnog Gori (88:69), ali opet je sve u našim rukama. Nadam se da ćemo se svi skupiti pred svojim navijačima, da će nam oni biti vjetar u leđa, i da 19 razlike nije nemoguće nadoknaditi. Kvalitetna smo reprezentacija, dat ćemo sve od sebe pa što bude. Mislim da ipak imamo dobre šanse, iako neće biti lako dobiti ni Mađarsku u gostima, završio je Čampara.

Podijeli ovaj članak