Samo nam još ovo fali u bh. fudbalu: Sudija isključio svog pomoćnika, ovaj mu zvao policiju

4 min. čitanja

Zna na utakmica nižih fudbalskih liga u Hrvatskoj biti itekako zanimljivo.

Nemalo puta sudije su bježale kući kroz polja kukuruza i preko oranica, navijači su na igralište dolazili s vilama i lopatama, neki čak i sa zoljom, a nedavno je u Čepinu domaći trener ostao bez komada prsta jer mu ga je čovjek sa suparničke klupe – odgrizao.

Nova doza seoske fudbalske zabave dogodila se ovoga vikenda na utakmici 27. kola NS Našice, u Budimcima, gdje je domaći Dinamo dočekao Lađansku.

Bio je to derbi starih rivala i poznanika, Dinamo je treći na tabeli, Lađanska iza njih, znalo se da će biti malo povišenih tenzija, no ovaj put u glavnim ulogama nisu bili igrači, ni nabrijani navijači, pa ni ljudi s klupe oba kluba.

Show su napravile sudije, a igrači su sa strane mogli samo gledati cirkus koji je uslijedio nakon crvenog kartona. Kartona sudiji, piše Glas Slavonije.

Na ligama ovog ranga, zbog nedostatka sudijskog kadra, često bude delegiran samo jedan (glavni sudija), pa jednoga pomoćnog iz svojih redova izabere domaćin, a jednoga gost. Te linijske sudije izabrani iz gledališta uglavnom iz sedmica u sedmicu odrađuju tu dužnost.

Ovaj put glavni sudija utakmice Zdenko Kerovec iz Vukojevaca nije bio zadovoljan svojim “mahačem” Antunom Bičanićem iz domaćih redova, koji je ulazio u verbalni konflikt s ljudima s gostujuće klupe, pa mu je dodijelio crveni karton. U izvještaju delegata Ivana Keglevića piše da je glavni sudija u 83. minuti udaljio iz igre Bičanića jer je procijenio da ne može obavljati tu dužnost zbog pristranosti. Nije to takav prvi slučaj pa da glavni sudija pošalje van terena svog pomagača, ali nije to sve što se događalo u nedjeljno popodne u Budimcima.

Kako piše Glas Slavonije, pomoćni sudija nije bio zadovoljan isključenjem, bilo je povika zbog odluke glavnog, a onda je pozvao policiju. U domaćim redovima bila je priča da je zvao policiju s namjerom da prijavi glavnog sudiju Keroveca jer sudi u alkoholiziranom stanju. Pomoćni sudija zna da pod djelovanjem alkohola ne smiješ na teren, uostalom, u članu 4. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima piše kako se protivpravnim ponašanjem smatra “pokušaj ulaska, dolaska i boravka na prostoru sportskog objekta iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka”.

Plavci su doista stigli na igralište u Budimce, ali iz PP-a Našice kažu da nisu imali prijavu zbog alkohola, nego mogućeg nereda nakon utakmice. Tako stoji i u izvještaju delegata utakmice:

– Antun Bičanić je zbog mogućih tenzija pozvao policiju koja je na kraju utakmice i došla te procijenila da nema potrebe za intervencijom. Policija, znači, nije imala posla, a niti je Zdenko Kerovec morao puhati alkotest, iako je njegov isključeni pomoćnik sumnjao da je popio koju više.

Utakmica je završila neriješeno 1:1, no rezultat je ostao u sjeni svega onoga što se događalo na terenu.

U bh. fudbalu smo vidjeli svašta, ali ovakav slučaj nije zabilježen… Samo nam još ovo fali. 

Podijeli ovaj članak