Od dopisnika iz Katara: U kratkom razgovoru sa legendarnim Diegom Forlanom

2 min. čitanja

Dopisnik iz Dohe: Bojan Mustur

NaÅ” stalni dopisnik iz Katara i akreditirani novinar naÅ”eg lista na ovogodiÅ”njem Svjetskom prvenstvu u Kataru imao je prilike na kratko da razgovara sa legendarnim urugvajskim fudbalerom i bivÅ”im reprezentativcem te zemlje, Diegom Forlanom. Susreli su se u liftu najstarijeg stadiona ovogodiÅ”njeg Mondijala, Khalifa International, koji je sagrađen 1976. godine.

Forlan je danas ambasador FIFA-inog muzeja čije je glavno sjediŔte u Ŕvicarskom gradu Cirihu. U sklopu ovogodiŔnjeg FIFA Fun Festivala nalazi se poseban paviljon FIFA-inog muzeja sa brojnim eksponatima sa prijaŔnjih takmičenja kojeg je otvorio upravo Forlan.

Diego Forlan je u razgovoru sa naÅ”im stalnim dopisnikom izrazio veliko zadovoljstvo organizacijom ovogodiÅ”njeg Mondijala. Posebno je bio impresioniran novoizgrađenim stadionima, te načinom na koji je država Katar u tako kratkom vremenskom periodu uspjela da izgradi svu infrastrukturu koja uključuje novi aerodrom, sedam stadiona sa trening centrima, metro, saobraćajnice, te veliki broj hotela. Forlan je naveo da će pratiti gotovo sve utakmice, a posebno svoju reprezentaciju, čuvene ā€œNebesko plaveā€.


image


Bojan Mustur

Forlan je u svojoj dugogodiŔnjoj karijeri nastupao za veliki broj klubova od kojih su najpoznatiji svakako Manchester United, Villareal, Atletico Madrid, Inter Milan, itd. Za reprezentaciju Urugvaja je nastupao od 2002. do 2014. godine. Učestvovao je na tri Mondijala, dok je u Južnoj Africi 2010. godine proglaŔen za najboljeg igrača i strijelca turnira.

Naredne godine na Copa America sa svojim nacionalnim timom osvojio je zlatnu medalju, kada su u finalu savladali reprezentaciju Paragvaja rezultatom 3:0. Tada je Forlan postigao dva, dok je treći pogodak bio djelo Luisa Suareza. Trener te ekipe bio je čuveni dugogodiÅ”nji selektor ā€œnebesko plavihā€ Oscar Tabarez.

Podijeli ovaj članak