Od dopisnika iz Katara: U kratkom razgovoru sa legendarnim Diegom Forlanom

2 min. čitanja

Dopisnik iz Dohe: Bojan Mustur

Naš stalni dopisnik iz Katara i akreditirani novinar našeg lista na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru imao je prilike na kratko da razgovara sa legendarnim urugvajskim fudbalerom i bivšim reprezentativcem te zemlje, Diegom Forlanom. Susreli su se u liftu najstarijeg stadiona ovogodišnjeg Mondijala, Khalifa International, koji je sagrađen 1976. godine.

Forlan je danas ambasador FIFA-inog muzeja čije je glavno sjedište u švicarskom gradu Cirihu. U sklopu ovogodišnjeg FIFA Fun Festivala nalazi se poseban paviljon FIFA-inog muzeja sa brojnim eksponatima sa prijašnjih takmičenja kojeg je otvorio upravo Forlan.

Diego Forlan je u razgovoru sa našim stalnim dopisnikom izrazio veliko zadovoljstvo organizacijom ovogodišnjeg Mondijala. Posebno je bio impresioniran novoizgrađenim stadionima, te načinom na koji je država Katar u tako kratkom vremenskom periodu uspjela da izgradi svu infrastrukturu koja uključuje novi aerodrom, sedam stadiona sa trening centrima, metro, saobraćajnice, te veliki broj hotela. Forlan je naveo da će pratiti gotovo sve utakmice, a posebno svoju reprezentaciju, čuvene “Nebesko plave”.


image


Bojan Mustur

Forlan je u svojoj dugogodišnjoj karijeri nastupao za veliki broj klubova od kojih su najpoznatiji svakako Manchester United, Villareal, Atletico Madrid, Inter Milan, itd. Za reprezentaciju Urugvaja je nastupao od 2002. do 2014. godine. Učestvovao je na tri Mondijala, dok je u Južnoj Africi 2010. godine proglašen za najboljeg igrača i strijelca turnira.

Naredne godine na Copa America sa svojim nacionalnim timom osvojio je zlatnu medalju, kada su u finalu savladali reprezentaciju Paragvaja rezultatom 3:0. Tada je Forlan postigao dva, dok je treći pogodak bio djelo Luisa Suareza. Trener te ekipe bio je čuveni dugogodišnji selektor “nebesko plavih” Oscar Tabarez.

Podijeli ovaj članak