Marijana Zubac otkrila tajnu uspjeh Zrinjskog: Šta igrači jedu, a šta piju?

3 min. čitanja

Fudbaleri Zrinjskog u posljednje dvije godine izdominirali su kada su u pitanju takmičenja u našoj zemlji.

Dvije dominantne titule prvaka i jedan Kup BiH potvrđuju da Plemići trenutno nemaju ravnog u BiH. Sergej Jakirović, bivši trener i njegov nasljednik Krunoslav Rendulić, posložili su ekipu koja je predodređena na uspjeh.

Osim kvalitetnog igračkog i stručnog kadra, u Zrinjskom misle i o stvarima koje ne vide navijači.

– Šta fudbaleri jedu, odnosno ne jedu na dan utakmice, smiju li konzumirati junk food i slatkiše, koliko tekućine gube i šta piju za vrijeme utakmice? Odgovore smo potražili kod naše nutricionistice Marijane Zubac – objavio je Zrinjski na svojoj Facebook stranici.

Šta igrači Zrinjskog jedu na dan utakmice?

– Na dan utakmice ugljikohidratno punjenje, zobena kaša za doručak, za užinu proteinski šeik. Ručak, lako probavljivi ugljikohidrati riža, bezglutenska tjestenina. Međuobrok proteinske palačinke. I nakon utakmice također ugljikohidratno jača večera: lazanje, biftek i slično – objasnila je Marijana Zubac.

Šta se ne preporučuje na dan utakmice?

– Ne preporučuju se teško probavljive namirnice, pogotovo ne bogate laktozom, kazeinom i glutenom, kao i vlakna. Dakle, što manje voća i povrća na dan utakmice.

Jedu li junk food?

– Imaju svoje slobodne dana i smiju ih iskoristiti u junk smjeru. Međutim, pravi profesionalci nikada neće odraditi nešto što će ih unazaditi. To su uglavnom ograničeni junkovi, ali definitivno opuštenije hranjenje “da” nakon napornih dana.

Jedu li slatkiše?

– Često sportisti samoinicijativno žele unaprijediti svoje performanse, pa na svoju ruku izbace slatkiše ne zamijenjujući ih sa nekim pametnim šećerom, odnosno zdravim šećerom. Tu se događa iscrpljenost. Bolje ne raditi nikakve izmjene, nego ići u korist iscrpljivanja. Tako da sve štp je zdravo i slatko može biti zamjena za junk šećer, odnosno za rafinirani šećer i definitivno preporučujem zdrave slatkiše tokom sportskih priprema i takmičenja.

Koliko tekućine gube fudbaleri?

– Mjerili smo jednom prilikom pomoću crnih majica i bijelih tragova. Dakle vaganje sportista prije i nakon treninga možemo dobiti razliku, koja je otprilike 1,2 do 1,5 litar ovisno o tjelesnoj masi i građi, te o naporu koji je igrač uložio. To nam govori da moramo povećati svijest o unosu vode i elektrolita, pogotovo po ovim vrućinama.

Šta fudbaleri piju tokom utakmice?

– Kada vidite naše fudbalere kako na terenu piju periodično napitke uglavnom se radi o elektrolitskim napicima sa dodatkom BCA i ugljikohidrata kojim povrate izgubljenu snagu i energiju, pogotovo na ovim vrućinama – kazala je Marijana Zubac.

Podijeli ovaj članak