KSBiH: Novosel je bio veliki prijatelj bh. košarke

2 min. čitanja

Jedan od najvećih evropskih košarkaških stručnjaka Mirko Novosel preminuo je u 86. godini.

Prvo prvenstvo Jugoslavije s Cibonom je osvojio 1982. godine, nakon što je u klub doveo Krešimira Ćosića. Cibona je u toj eri osvojila tri naslova prvaka Jugoslavije i sedam kupova, ali to nije bilo dovoljno stoga je Novosel doveo Dražena Petrovića, koji je odveo Cibonu do naslova prvaka Evrope.

Bio je selektor Jugoslavije, s kojom je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, a u Moskvi 1980. godine osvojio je i zlato. Četiri godine kasnije u Los Anđelesu bio je bronzani. S Jugoslavijom je osvojio i četiri medalje na svjetskim prvenstvima – srebro 1974. godine, zlato 1978. te dvije bronze 1982. te 1986. godine.

Novosel će ostati upamćen kao najtrofejniji hrvatski trener. S reprezentacijom je 1993. godine bio bronzani na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a prije toga se pobrinuo da 1992. godine najjača hrvatska ekipa svih vremena nastupi na Olimpijskim igrama i osvoji srebro protiv Dream Teama.

VEZANI TEKST – Preminuo Mirko Novosel, legenda hrvatske košarke
 

Vrhunski rezultati osigurali su mu ulazak u Kuću slavnih u američkom Springfieldu 2007. godine, a uvrstila ga je i FIBA u svoju Kuću slavnih 2010. godine. Ostao je do kraja uz Cibonu, imenovan je počasnim predsjednikom te je svojim savjetima pomagao upravi kluba.

Od Novosela se oprostio i Košarkašii savez Bosne i Hercegovine.

– Mirko Novosel je bio veliki prijatelj bosanskohercegovačke košarke. Svojim velikim utjecajem u Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA) mnogo je pomogao Košarkaškom savezu BiH devedesetih godina, a također je bio savjetnik Aci Petrović, dok je ovaj stručnjak obavljao funkciju selektora naše reprezentacije.

– Košarkaški savez BiH upućuje posljednji pozdrav neponovljivom Mirku Novoselu te izražava iskrenu sućut njegovoj porodici – saopćila je krovna kuća bh. košarke.

Podijeli ovaj članak