Krajinović o nevremenu: Potrebna je prevencija, a mi se moramo prilagoditi prirodi

3 min. čitanja

Jako nevrijeme je jučer zahvatilo čitavu regiju pa tako i BiH, nažalost, sa sobom odnijelo i jednu žrtvu. Tim povodom, oglasioĀ  se i federalni meteorolog Bakir Krajinović na svom Facebook profilu.

Krajinović pojaÅ”njava da je razlog nevremenu u BiH sistem koji se formirao iznad sjeverne Italije i pravcem istoka preÅ”ao preko Slovenije i Hrvatske. Na prostor Bosne i Hercegovine olujni sistem premjeÅ”tao se duž Save, napravivÅ”i veliku Å”tetu od Bosanskog Novog i Bosanske GradiÅ”ke do Brčkog i Bijeljine.

– Prema jugu zahvatio je prostor doline Spreče i gornji tok Bosne. Najgore su proÅ”li gradovi u Sprečanskoj dolini, Gračanica, Lukavac i Tuzla. Rano jutros novi olujni sistem spustio se joÅ” južnije, pružajući se od Save sve do najviÅ”ih vrhova Dinarida, zahvativÅ”i i glavni grad naÅ”e zemlje, navodi Krajinović.

Vjetrovi koji su pratili ove oluje imali su brzinu od 60 do 100 km/h, a za 30-tak minuta palo je između 20 i 40 litara kiÅ”e po kvadratnom metru kiÅ”e, a lokalno je bilo i malo grada.

– Materijalnu Å”tetu nekako ćemo namiriti, ali ljudski život je nenadoknadiv. Jesmo li spremni i otporni na vremenske nepogode kakva nas je zadesila proteklog dana? Mislim da nismo ni blizu zadovoljavajućeg nivoa otpornosti naÅ”eg druÅ”tva na sve ono Å”to priroda donosi. Na ovom polju nema izmiÅ”ljanja tople vode, mnoge zemlje su daleko dogurale i sve mjere koje oni rade moramo i mi prilagoditi naÅ”im sistemima i druÅ”tvu, smatra Krajinović.

NaglaÅ”ava da prvi koji moraju odreagovati u ovakvim situacijama su meteorolozi i samim time upozoriti građane na opasnost i rizik koji prijeti uslijed vremenskih nepogoda, uvijek putem sistema ranog upozorenja.

– Nakon toga slijede institucije i službe koje odgovaraju reakcijom na nepogode, a to su prije svih Civilne zaÅ”tite na svim nivoima, vatrogasci, policija, hitna pomoć i dr. ali i sami građani. Najbolja zaÅ”tita je ona koju sami napravimo, govori meteorolog.

Dodaje da smo prirodu toliko promijenili da se sada moramo prilagođavati novim uslovima.

– Nema prekidača koji će poslužiti da vratimo na staro stanje, ali ima dovoljno pameti, snage i mora biti volje da izgradimo Bosnu i Hercegovine da spremnije dočeka sljedeću oluju. Vrijeme je davno doÅ”lo da se počne pričati o konkretnim koracima prilagođavanja. Klimatolozi su svoje rekli, dokazali i potkrijepili usvojenim dokumentima, tu viÅ”e nema dvojbe. Sljedeći koji moraju biti uključeni jesu oni koji planove sprovode u djela. Ta reakcija se ogleda u prilagođavanju, Å”to u prijevodu znači prevencija, zaključioĀ je Krajinovića.

Podijeli ovaj članak