Kojem Šmitu je poslana poruka i zašto se manipuliše ovakvim stvarima?

3 min. čitanja

Nacionalne tenzije, dokazivanje da su “naši” bolji od “njihovih”, pokušaj minoriziranja svega dobrog što se desi, okretanje glave od drugog i drugačijeg, a sve pod nekakvom lažnom krinkom domoljublja i “borbe za našu stvar” je svakodnevica našeg života.

I dok je tako dovoljno je jako malo da se vatre zapale, a narod digne na noge. 

A kako to zapravo funkcioniše.

Jučerašnji derbi na Grbavici odigrali su Željezničar i Zrinjski, a pobjedu je odnio tim iz Mostara. 

Odličan ambijent, prepun stadion, dosta tenzija, što je i normalno za utakmicu u kojoj se sastaju ekipe prvenstveno sa tradicijom, ali i rezultatima koji su ove sezone sjajni za obje ekipe.

Dosta varnica je bilo na terenu i mimo njega, ali se sve na kraju završilo korektno, bez nekih velikih posljedica.

A onda jutros, kao grom iz vedra neba, je iskočio “skadalozan” događaj sa Grbavice. 

“Manijaci prijetili Christianu Schmidtu: Rahmet ti duši”, jedan je od naslova koji se brzo počeo širiti mrežama. Uz najgnusnije poruke na komentarima, gdje se pozivaju OHR, institucije da reaguju, a sve je kao rezultat polučilo bespotrebnu mržnju govora i dodatno dizanje tenzija.

A samo da se malo imalo sluha, pa se upitalo ili raspitalo onda bi se znalo da je poruka namijenjana navijaču Plavih Senadu Handžiću, koji je među ovdašnjom populacijom bio poznat kao Šmit, a koji je preminuo krajem septembra.

Malo je bilo to što je postavljena vijest o tome da se radi o Visokom predstavniku u BiH, nego se dalje tvrdi da je promašena godina njegovog rođenja (Christian Schmidt je rođen 1957. godine op.a.). A da se malo mozga imalo lakše je bilo pitati, nego nagađati da je promašena godina.

Stvaranje bespotrebne, dodatne tenzije u vremenu u kojem živimo je apsolutno bespotrebno i zaista je sramotno da se ovakve stvari dešavaju.

Svaki loš postupak potrebno je osuditi, uradili ga “naši” ili “vaši”, ali je jako loše insinuirati sve nekakvim teorijama zavjere i pritom tvrditi da je to zaista tako.

Christianu Schmidtu želimo još dugo godina da je živ i zdrav, a Senad Handžiću Šmitu rahmet duši, te njegovoj porodici sabur.

 

Podijeli ovaj članak