Bivšem HDZ-ovom načelniku kazna za silovanje smanjena jer je “odlikovani branitelj”

6 min. čitanja

Visoki kazneni sud u Hrvatskoj smanjio je kaznu za silovanje mještanke bivšem HDZ-ovom načelniku općine Lasinja Željku Prigorcu jer je “branitelj”.

Proizlazi to iz presude koja je u posjedu Indexa.

U njoj stoji da se djelimično prihvata žalba optuženog Prigorca te se prvostepena presuda kojom je osuđen na dvije godine zatvora preinačuje na kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci. Prvostepena presuda izrečena mu je u februaru prošle godine nakon što je Županijski sud u Karlovcu utvrdio da je “upotrebom sile bez pristanka žrtve izvršio spolni odnos te time počinio krivično djelo protiv spolne slobode silovanjem”.

Dakle, Prigorcu je kazna od dvije godine zatvora za silovanje mještanke na lokalnoj zabavi smanjena za pola godine. Pored toga, na slobodu može izaći nakon dvije trećine odslužene kazne.

Žalbe na prvostepenu

Na prvostepenu presudu od dvije godine zatvora žalili su se i državni tužilac i optuženi Prigorac. Državni tužilac je tražio da se Prigorca kazni većom zatvorskom kaznom, no sudsko vijeće Visokog kaznenog suda, u sastavu predsjednik vijeća Željko Horvatović te suci Marijan Bitanga i Marija Balenović, odlučio je bivšem HDZ-ovu načelniku smanjiti kaznu i to zato što je bio branitelj.

– S pravom optuženik u žalbi tvrdi kako mu je prvostepeni sud izrekao prestrogu kaznu za počinjeno krivičnu djelu, jer je jednu okolnost neosnovano cijenio otežavajuću (kritičnost prema počinjenom krivičnom dijelu, a još jednu uopšte nije uzeo u obzir kao olakšavajuću, iako je trebao (odlikovani sudionik Domovinskog rata) – navodi Visoki kazneni sud u presudi.

Sud dalje navodi da se njegova kritičnost prema počinjenom djelu na sudu u odnosu na njegovo prethodno priznanje djela ne može tumačiti kao otežavajuća okolnost jer je poricanje djela njegovo zakonsko pravo. Pa se Sud ponovno vraća na njegov braniteljski status.

– Također je nesporno da je prvostepeni sud u kontekstu odredbe članka 47. KZ/11 propusti o okviru prijašnjeg počiniteljevog života olakšavajućim vrednovati njegovo učestvovanje u Domovinskom ratu, za šta je i višestruko odlikovan, koja okolnost je izrijekom i naznačena u optuženikovim ličnim podacima u izreci presude.”

Visoki kazneni sud je tako, premda nije prihvatio dio Prigorčeve žalbe u kojem traži ponovno suđenje, kao osnovanu prihvatio žalbu u dijelu o otežavajućim i olakšavajućim okolnostima te mu na račun toga što je “višestruko odlikovani hrvatski branitelj” smanjio kaznu za silovanje.

Visoki kazneni sud još u presudi spominje i da bi takva, još manja kazna, trebala ostvariti svrhu kažnjavanja – društvenu osudu zbog počinjenog djela, posebnu i opću prevenciju te jačanje svijesti o pogibeljnosti krivičmog djela i o pravednosti kažnjavanja njegovih počinitelja, kao i omogućavanje optuženika ponovno uključivanje u društvo po izdržanoj kazni.

Dakle Visoki kazneni sud smatra da je godina i pol zatvora dovoljna kazna za silovanje. Barem ako je počinitelj “odlikovani branitelj”.

Žrtvu silovanja u objašnjavanju pravednosti kažnjavanja ne spominju.

Podsjetimo, u obrazloženju prvostepene presude kojom je Prigorcu bila određena kazna od dvije godine zatvora, sutkinja Elma Kaleb Mamić rekla je da su u dokaznom postupku navodi oštećenice bili “jasni, uvjerljivi i vjerodostojni i u bitnom ih potvrđuje materijalna dokumentacija o DNK tragovima okrivljenika”.

Vatrogasni dom u Lasinji

Osvrnula se i na riječi okrivljenika Prigorca koji je prošle sedmice tokom odbrane prijavu žrtve Snježane K. nazvao “monstruoznim scenarijem”.

– Da je oštećenica monstruozno inscenirala sam događaj kako je mogla znati da na podu prostorije postoji DNK optuženika i to baš na mjestu na kojem je i pronađen na uviđaju i kasnije potvrđen vještačenjem – rekla je sutkinja.

Podsjetimo, iako je Prigorac tvrdio da nije imao nikakav fizički kontakt sa ženom, u prostoriji su pronađeni tragovi njegove sperme. Pronalazak njegovog DNK-a na podu vatrogasnog doma u Lasinji gdje se održavala zabava Prigorac je pravdao time da on i inače koristi te prostorije te da se tamo ranije tog dana presvlačio nakon nogometnog turnira.

Sutkinja je u obrazloženju prvostepene presude utvrdila da je dokazano kako je oštećenica jasno dala do znanja da ne želi spolni odnos, ali je okrivljenik “s ciljem zadovoljenja svog spolnog nagona silom skršio njen otpor i silovao je”.

Nazvavši počinjeno djelo odvratnim i odbojnim sutkinja je naglasila da je “osuđujuća presuda društvena osuda silovanja uz koju se jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava” te je izrazila uvjerenje da će takva osuda “utjecati na ostale da ne čine ovakva krivična djela”.

Inače, Prigorac je i u nevjerojatnom razgovoru za Index prije dvije godine tvrdio da nije silovao sumještanku, nego da se radi o prostitutki “koja ga je provocirala”. Na pitanje zašto se nije odmaknuo od nje izjavio je da je on ratnik te da nije “ratovao u Domovinskom ratu da bih se jedne prostitutke bojao”.

Prigorac je do 2018., kada se silovanje i dogodilo, bio član HDZ-a. Iz HDZ-a su tada poručivali da je sam istupio iz stranke. Na funkciju načelnika izabran je 2017. godine kao kandidat HDZ-a.

Podijeli ovaj članak