Iz Kosova reagovali na ratnohuškačke koreografije srbijanskih navijača u Beogradu

2 min. čitanja

Prvi potpredsjednik Vlade Kosova Besnik Bislimi, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku i Fudbalski savez Kosova (FSK) reagovali su na koreografiju srbijanskih fudbalskih navijača tokom utakmice u Beogradu, prenosi Anadolu.

Potpredsjednik Vlade Bislimi naveo je da su navijači fudbalskog kluba Crvena zvezda (Delije) istakli transparent na kome je pisalo “Kada se vojska na Kosovo vrati” tokom prijateljske utakmice protiv italijanskog kluba Fiorentina dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan na tribinama.

VEZANI TEKST – Sramna koreografija Delija: Srpska zastava, tenk i poruka o “povratku vojske na Kosovo”

Bislimi je rekao da se mediji, sport, umetnost i kultura u Srbiji koriste kao propagandno oruđe i za podsticanje nasilja, terora, tenzija i rata.

– Delije često šalju poruke koje Vučić ne može ili ne želi da kaže javno. Njemu su takvi postupci potrebni da bi pothranio mržnju i etnički nacionalizam u javnom mnjenju – naglasio je Bislimi u objavi na Twiteru.

Ministar Ceku je rekao da koreografija organizovana na ovoj fudbalskoj utakmici “jasno pokazuje nepromenjen mentalitet Srbije”.

– Srbija je još jednom pokazala da ne štedi ni sport kao platformu za promociju svoje ratnohuškačke politike. Pretnji ratom sa fudbalskog stadiona moraju se suprotstaviti međunarodne fudbalske organizacije, koje pozivamo da preduzmu odgovarajuće kaznene mejere naglasio je Ceku.

Koreografiju srbijanskih avijača osudio je i Fudbalski savez Kosova, nazvavši je “skandaloznom i ratnohuškačkom”.

– Fudbalski savez Kosova je postupio u skladu sa propisima i principima UEFA, uloživši zvaničnu žalbu po ovom pitanju. Zatražili smo od organa UEFA-e da hitno istraže ovaj slučaj i preduzmu oštre mere prema klubu i navijačima Crvene zvezde, kako bi se ubuduće sprečili ovakvi šovinistički postupci i slične provokacije – piše u reagovanju FSK-a.

Iz FSK-a poručuju da takve koreografije i slogani koji imaju za cilj izazivanje sukoba i mržnje između država i naroda ne treba tolerisati.

Podijeli ovaj članak