(FOTO) Doborac o izostancima reprezentativaca: Od samog početka je pogrešno protumačeno sve

5 min. čitanja

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na Ilidži je počela pripreme za nastup u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Bh. tim u četvrtak u prvom kolu gostuje Sloveniji, a u nedjelju dočekujemo Crnu Goru. Oba meča igraju se u 20 sati. 

Pomoćnik selektora Irfana Smajlagića Damir Doborac istakao je da će naš tim dati sve od sebe. 

– Hvala na interesovanju, koje ste pokazali za reprezentaciji i nadam se da ćemo imati vašu veliku podršku, jer nam je itekako potrebna. Još nismo na okupu, u toku dana čekamo Klisa, Faljića, Bojića, a večeras Panić. Upoznati smo sa rivalima, dosta smo prikupuli informacija. Ono što je bitno, ustvari najbitnije u prvoj utakmici je da smo mi kao tim fokusirani na sebe, da vidimo koliko možemo u ovom momentu. Poznavajući selektora, fokusirani smo na nas i na naše igrače, kazao je Doborac. 

On je potom govorio o igračima, koji nisu prisutni. 

– Od samog početka je pogrešno protumačeno sve. Imamo širi spisak, sa kojeg se igrači pozivaju na okupljanje. Na osnovu selektorovog izbora pozvani su igrači koji su spremni i zdravi. Igrači koji imamo najbolje su tu. Nema nikavkih nesuglasica. Bili smo ograničeni sa vremenom, selektor nije imao mnogo vremena. Ispalo je sve tako da se pogrešno tumači, kaže Doborac. 

Pitanje je koji su ciljevi. 

– Želje su uvijek da se pobijedi. U svaki meč ćemo ući da pobijedimo, da se  nećemo predat. Ne znam koliko je realno očekivati, ali ne treba tražiti alibi i pokušati izvući maksimum. 

Da li su moguća iznenađenja u narednim mečevima. 

– Iznenađenja su uvjek moguća. Te utakmice su stvar dana i raspoloženja. Vidimo da  je moguće napraviti iznenađenje. Mi da ne vjerujemo u iznenađenja, vjerovatno se ne bismo okupljali. 

Najavljen je fokus na mladim igračima. 

– Iskreno mislim da ima dosta igrača, kojima se treba dati prilika na većem nivou. U našoj ligi nismo u situaciji da to radimo. Plan selektora je da se formira B reprezentacija, da igrači iz Premijer lige dobiju šansu. Ima igrača u PLBiH. 

Marko Panić se vraća u reprezentaciju. 

– Svaki kvalitetan igrač je dobrodošao. On je dugo godina član tima. 

 

Lijevo krilo Zmajeva Alen Ovčina poručio je da timu treba vremena. 

– Hvala vam što ste došli. Iskreno, treba biti realan, svaka ekipa i reprezentacija, koja podmladi tim, treba malo vremena da stekne rutinu, posebno kad dođu neki mlađi igrači. Treba im afirmacija. Što reče trener, spremamo sebe da bismo mi bili što više koncentrisani na naše igre, pa da to prenesemo na utakmice. Imamo kvalitet koji trebamo dokazat i vjerujem da će ova selekcija imati svijetlu budućnost, kaže Ovčina. 

– Selektor, pomoćni trener i ja smo zajedno bili u RK Bosna Sarajevo 2009. godine, tako da znam njegove mogućnosti i kvalitete. Poznajem njegov rad, razgovarali smo, manje-više poznajem što trener želi od nas. Vjerujem da ćemo u budućnosti i u narednim danima sve više razgovarati. Koliko god mogu ja ću pomoći svojim kolegama, ovo je kolektivni sport, gdje jedni drugima pomažemo, dodao je Ovčina. 

– Ima dosta kvalitetnih igrača u Premijer ligi i ovo će super doći da se formira B selekcija. To će mnogo pomoći svima nama, zakjučio je Ovčina. 

 

Golman Admir Ahmetašević vjeruje da će naš tim dati sve od sebe. 

– Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Očekivanja od prvog ciklusa okupljanja i od ovog dvomeča su da trebamo biti fokusirani na sebe svoj rad i sticanje zajedničke rutine. U tim utakmicama idemo da pobijedimo, nigdje ne idemo sa bijelom zastavom, kazao je Ahmetašević i dodao: 

– Meni je moja ekipa uvijek za ocjenu 10 i najbolja. U svakoj ekipi u kojoj sam bio moja ekipa je meni najvažnija. Psihički smo spremni i jaki, bavimo se profesionalnim sportom, naš posao je da budemo spremni. 

Situacija sa golmanima je takva da na toj poziciji nismo nikad imali problema. 

– Prije svega, golmana kalibra Benjamina Burića je teško zamijeniti. Konkurišemo nas trojica, ne bježim od uloga da pokušam i da dam svoj maksimum. Uvjeren sam u svoj rad i spreman sam da odradim posao koji se očekuje od mene. Ja bih najviše volio da je Benjo sa nama, treba nam taj kvalitet. Ne osjetim pritisak, već duži period sam u reprezentaciji, pritiska nema.

Podijeli ovaj članak