Džudista Kerim Hasić suspendovan na dvije godine zbog upotrebe pumpe za astmu: Otac Kemal se oglasio

4 min. čitanja

Kerimov otac Kemal Hasić-Kada sport postaje more muke

Članak objavljen nedavno dio je vijesti koji je potresao bosanskohercegovačku sportsku javnost. Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine donijela je odluku o suspenziji dvojici sportista, rukometašu Deniju Veliću i džudisti Kerimu Hasiću. Dok je Velić kažnjen zbog odbijanja doping kontrole četverogodišnjom suspenzijom, Hasić je dobio dvogodišnju suspenziju zbog korištenja zabranjene supstance.

Nakon objave odluke, oglasio se i Kerimov otac, poznati pjevač narodne muzike, Kemal Hasić. Njegova izjava uzburkala je javnost, a on je prokomentarisao o šokantnoj suspenziji svog sina.

Prema navodima gospodina Hasića, sin mu je koristio fluticasone propionate, supstancu koja se koristi u pumpici za astmu. Kerim je bolovao od teške astme i koristio je ovu pumpicu već sedam godina. Međutim, nažalost, rezultati doping kontrole su pokazali prisustvo ove supstance u njegovom tijelu, što je dovelo do suspenzije.

Kemal Hasić je iznio i činjenicu da je Kerim bio teško bolestan prije par godina, te da su mu pluća bila operisana, a oporavak je trajao više od godinu dana. Njegovo zdravstveno stanje je bilo životno ugroženo, a operacija je ostavila i trajne ozljede jer ima rez na leđima dužine 40 cm. Kemal je istakao da je sve ovo prezentirao komisiji kako bi dokazali da nije bilo nikakve namjere za korištenjem zabranjene supstance.

Ipak, izjava koju je dobio od komisije šokirala je i njega i javnost. Komisija je odgovorila da su oni svoje objavili u Službenim novinama, te da je bilo dužnost sportista i njihovog tima da prate te novine i budu informirani o zabranjenim supstancama.

Kemal Hasić je na svojem Facebook profilu podijelio ove informacije javnosti, izražavajući duboko žaljenje zbog situacije u kojoj se našao njegov sin. Opisao je njegov put od borbe za život do ostvarenja sportskih uspjeha, ističući da je Kerim osvojio šest šampionskih naslova u Bosni i Hercegovini, tri balkanske medalje i srebro na Evropskom kupu. Kerim je bio proglašen sportskom nadom BiH, ali je sve to, kako navodi otac, srušeno u trenutku ove suspenzije.

Na kraju svoje izjave, Kemal Hasić je uputio poruku čelnicima Agencije za antidoping kontrolu BiH, izražavajući im želju da se i oni osjećaju kao on i njegova porodica trenutno, te da shvate da svojom odlukom uništavaju snove vrhunskih sportista.

Ova priča svakako budi emocije i pokazuje kako sport može postati izvor muke i tuge. Uzimajući u obzir činjenicu da je Kerim koristio pumpicu za astmu, postavlja se pitanje koliko je ova suspenzija zaista opravdana. Možda je vrijeme da se regulatorna tijela detaljnije upuste u ovakve slučajeve i pronađu adekvatna rješenja koja će omogućiti sportistima da se takmiče, ali istovremeno osigurati poštivanje antidoping pravila.

Kerimov otac i njegova izjava otvaraju prostor za razmišljanje i raspravu o mogućnostima za poboljšanje antidoping sistema. Sportisti koji koriste supstance za medicinske svrhe ne bi smjeli biti kažnjavani u mjeri koja bi uništila njihove karijere. Umjesto toga, trebalo bi posegnuti za drugim pristupom koji bi sveo rizik od zloupotrebe na minimum, a omogućio sportistima da ostvare svoje snove.

Ovaj slučaj svakako baca novo svjetlo na pitanje antidoping kontrola, a nadamo se da će se pronaći pravi put kako bi se sportistima pružila podrška i omogućila sigurna i poštena takmičenja.

Podijeli ovaj članak