Džanan Musa: Prvi trofej u Realu sam posvetio Mirzi Delibašiću i njegovoj porodici

10 min. čitanja

Bosanskohercegovački košarkaški reprezentativac Džanan Musa, dominira u dresu madridskog Reala, a kako piše ugledni AS, iako ima 23 godine, proživio je toliko da bi se o njemu mogao snimiti film. 

Osvojio je zlato sa U16 reprezentacijom Bosne i Hercegovine na Eurobasketu u Litvaniji, a također kao 16-godišnjak je debitovao u Euroligi. Izabran je u prvoj rundi drafta, igrao u timu sa Kevinom Durantom i Kyrie Irvingom, vratio se u Efes gdje je sarađivao sa Erginom Atamanom da bi se vratio u Španiju i zaobilaznim putem stigao do Eurolige. 

Nakon teškog Eurobasketa, umjesto da uzme nekoliko dana slobodno, odmah je došao u Madrid i počeo trenirati sa novim timom da bi nekoliko dana kasnije postigao 30 poena Unicaji. Da li je rani dolazak ključ vrhunskog starta u Madridu gdje u sedam utakmica bilježi prosječno 21.3 poena. 

– Da, to je jedan od glavnih razloga. Želio sam pokazati treneru i svima u klubu da sam spreman da radim i da se posvetim klupskom projektu. Dolazak ranije nego inače je dobra prilika za to. Nakon Eurobasketa sam imao nekoliko dana slobodno, ali sam odmah nakon što smo ispali, otišao u Španiju jer nisam to mogao gledati više. Želio sam doći i pokazati moj mentalitet, rekao je Musa za AS i dodao:

– Chus Mateo je prvi put sa mnom razgovarao u junu, osjetio sam se kao dio porodice što je za mene najvažnija stvar. Sve ostalo je u drugom planu, ali ako vidim da nisam dobrodošao na mjesto gdje dolazim, da nisam dio grupe, ne mogu igrati, a to nisam iskusio u Madridu budući da od prvog dana osjećam da pripadam ovoj porodici. 

Španske novinare je zanimalo kako je igrati sa jednim od najboljih evropskih playmakera u posljednjih nekoliko godina, Sergiom Rodriguezom. 

– Veoma mi je lako igrati sa jednim od najboljih playmakera u Evropi, uvijek je lako da se povežeš sa nekim ko je najbolji, da se privikneš na profesionalnost. Tim je talentovan i omogućio mi je lakše uklapanje u njega, zajedno smo jači. Vidi se to u utakmicama, pravimo tim kakav želimo da budemo, kazao je naš reprezentativac, te otkrio da je nakon Kupa Kralja znao da će se vratiti u Euroligu. 

– Znao sam od početka da ću se vratiti u Euroligu, ali sam morao to dokazati na parketu. Uradio sam to zahvaljujući vrhunskoj prilici u Breoganu. Možda sam to shvatio prije Kupa Kralja, ali sam želio završiti sezonu na najbolji mogući način i odlučiti nastaviti karijeru u najboljoj ligi u Evropi. 

Istakao je da je imao ponude drugih klubova na stolu, no da jednostavno nije mogao odbiti poziv najvećeg evropskog košarkaškog kluba. 

– Želio sam da nastavim igrati u ACB ligi, tačno je da sam imao mnogo ponuda na stolu, razgovarali smo o svim stvarima, o novcu, o svemu, ali kada vas Madrid nazove, idete tamo. Kada su mi poslali ponudu, rekao sam agentu da idem tamo bez obzira na sve, a on je potvrdno reagovao na to i nije bilo o čemu da se razgovara. Kako me uvjerio da dođem u novog člana ACB ligi, Breogan? To je poprilično luda priča. Rekao mi je da mu vjerujem, da ako budem igrao dobro, sve će biti savršeno. Bilo je tako da je to jedna od mojih najboljih odluka u životu. Nakon te sezone, svi su pričali o mojoj velikoj odluci, no on mi je priznao pred prijateljima u Beogradu, da ni on nije bio sto posto siguran u ovu odluku. On je vrhunski agent, došao mi je i rekao da je Breogan put kojim moram ići kako bi vratio karijeru na pravi put i vratio se gdje pripadam. Bio je u pravu, to je pitanje povjerenja i ja sam u Breoganu uspio da se vratim i sada nastavljam u Madridu.  

Prošao je mnogo toga u životu iako ima svega 23 godine, istakao je da je imao brojne teške periode u karijeri, ali da je iz njih najviše naučio. 

– Naučio sam mnogo toga, počeo sam da shvatam neke stvari kada sam bio 16-godišnjak, iskusio sam velike stvari, otišao u NBA; debitovao u Euroligi, nije išlo kako treba, ali sve u svemu nevjerovatno putovanje. Kada sam bio mali, imao sam samopouzdanje i uvijek sam vjerovao da će stvari ići onako kako treba da idu. Govorili su da sam arogantan, ali ja sam iskren i uvijek kada kročim na parket, pokušavam biti najbolja verzija sebe. Također, želim biti dobra osoba koliko mogu biti, a tek onda košarkaški igrač. Imao sam teške periode u karijeri, ali uvijek sam vjerovao da ako radim naporno, uslijediće nagrada. Porodica i prijatelji su me podržavali i vjerovali u mene tako da nikada nisam pomišljao da prekinem igrati košarku, ali je tačno da sam u SAD-u imao izuzetno težak period. Nisam igrao iako sam znao da mogu, no oni su me slali u Razvojnu ligu. U Brooklynu sam upoznao Kevina Duranta i Kyrie Irvinga, velike zvijezde koje moraš poštovati. Izborio sam se sa mnogo stvari, postao sam jači. 

Nije uspio u Anadolu Efesu gdje mu je trener bio Ergin Ataman, a naš reprezentativac nema odgovor na pitanje zašto mu turski stručnjak nije dao šansu, no iz Turske nosi brojne uspomene i prijateljstva sa zvijezdama dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope. 

– Nemam odgovor na to pitanje, to je pitanje za njega. Ima svoj način razmišljanja i Efes je pod njegovim vodstvom osvojio dvije titule prvaka Evrrope zaredom tako da to morate poštovati. Davao sam sve od sebe, bio sam dobro i zdravo, ali sam igrao jako rijetko, 12 minuta u četiri euroligaške utakmice. S druge strane sa igračima sam u dobrim odnosima. Sa Micićem sam prijatelj, a sa Larkinom sam u dobrim odnosima. Vasa me nazvao kada sam potpisao za Real Madrid da mi čestita, rekao mi je ‘‘konačno ćemo igrati jedan protiv drugog‘‘. Također, dobro sam se slagao sa ostatkom tima, posebno sa Sertacom Sanlijem, koji je sad u Barceloni. 

Dodao je Musa da je Real Madrid na nivou NBA tima po svim mogućim parametrima kao i da ima najveće moguće ciljeve u ovoj sezoni. 

– Madrid je na nivou NBA tima, po svemu. Po infrastrukturi, a i po ekipi. Saigrači imaju više od 1.300 utakmica u NBA ligi, izuzetno smo iskusna ekipa. Prijateljima sam rekao da je to nevjerovatan tim, idemo korak po korak, želimo ostvariti dobre rezultate.

Bilo je govora i o Luki Dončiću, vjerovatno najboljem evropskom košarkašu, kao i Mariju Hezonji, njegovom saigraču u madridskom klubu. 

– Luku Dončića sam upoznao prije drafta 2018. godine, snimali smo film o košarci u Jugoslaviji, razgovarali smo u noći drafta i postali prijatelji. Luka je vrhunski momak. Savjetovao me mnogo o stvarima u Madridu, klubu i svemu ostalom, pokazao mi je kako da uživam ovdje, dodala je nova zvijezda Kraljeva i nastavila:

– Mario Hezonja je dobar momak sa odličnim atletskim sposobnostima, može nam pomoći mnogo u napadu i odbrani i sigurno je da će još napredovati. Ukoliko nastavi raditi ovako, uradiće vrhunske stvari. Provodimo zajedno vrijeme, ručamo, večeramo, slažemo se veoma dobro. 

I za kraj je naš košarkaški reprezentativac istakao da je prvi trofej osvojen u dresu Real Madrida, posvetio legendarnom Mirzi Delibašiću.

– Razgovarao sam sa njegovom porodicom prije nekoliko dana, tačnije sa sinom, te sam prvi trofej u dresu Reala posvetio upravo Mirzi. Njegova porodica cijeni to mnogo. Imam veliko poštovanje šta je taj čovjek uradio sa državu i volio bih da je živ kako bi mi uputio neki savjet jer bi mi itekako godio. Ja sam emotivna osoba i volim ljude koji se bore za moju državu, mislim da je on najbolji sportista koga je Bosna i Hercegovina vidjela tako da sam sretan što igram za Madrid baš kao i on i što mogu reći da je bio još jedan Bosanac u Realu, zaključio je Musa. 

Podijeli ovaj članak