Dva stadiona prelaze u treću kategoriju: Koliko evropskih mečeva bh. klubovi mogu igrati na domaćem terenu?

2 min. čitanja

Infrasktruktura je godinama rak rana bosanskohercegovačkog sporta pa i fudbala, a u prilog toj tezi ide podatak da fudbalski klubovi iz Bosne i Hercegovine u slučaju da izbore nastup u grupnoj fazi nekog od takmičenja pod okriljem UEFA-e, ne bi mogli igrati pred svojim navijačima, ako im iz Nyona ne progledaju kroz prste.

Naredne sedmice startaju kvalifikacije za Ligu prvaka i Konferencijsku ligu. Od prvog kola kvalifikacija za elitno takmičenje kreće prvak države Zrinjski, a od prvog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu evropsku avanturu počinju Sarajevo i Željezničar. Od drugog kola u kvalifikacije za Konferencijsku ligu uključuje se i viceprvak BiH, banjalučki Borac.

– Stadioni na kojim će naši klubovi HŠK Zrinjski, FK Borac, FK Sarajevo i FK Željezničar ove sezone igrati u UEFA takmičenjima su sljedeće kategorije po UEFA propisima o stadionskoj infrastrukturi (izdanje 2018):

– Stadion Pod Bijelim brijegom – II kategorija
– Gradski stadion Banja Luka – II kategorija
– Stadion Asim Ferhatović Hase – II kategorija
– Stadion Grbavica – III kategorija

Objasnio je ovo za Faktor direktor Sektora za administraciju Fudbalskog saveza BiH Nihad Hodžić.

On je dodao da su stadioni u Mostaru i Banjoj Luci, domovi Zrinjskog i Borca, ispunili uvjete za treću kategoriju, a konačnu odluku donijet će UEFA nakon izvještaja delegata sa prvih kvalifikacionih domaćih utakmica Zrinjskog, odnosno Borca.

– Na stadionima druge kategorije igraju se utakmice prvog i drugog pretkola, na stadionu treće kategorije mečevi trećeg pretkola i play-offa, a na stadionu četvrte kategorije igraju se utakmice grupne faze takmičenja – objašnjava Hodžić.

– U Konferencijskoj ligi može doći do odstupanja da se i treća kategorija koristi za grupnu fazu takmičenja. UEFA zadržava pravo da za klub koji se plasira u play off ili grupnu fazu takmičenja, a da njegov prijavljeni stadion u tom trenutku ne ispunjava u potpunosti uvjete za taj nivo takmičenja, može zahtjevati dodatno privremeno unapređenje infrastrukture prije odluke o zamjeni stadiona koji ispunjava u potpunosti zadane uvjete – zaključio je Hodžić.

Podijeli ovaj članak