Ćurguz: Bio bih zadovoljan sa petnaest bodova na polusezoni, a sada već imamo četrnaest

8 min. čitanja

Fudbaleri dobojske Sloge na pauzu odlaze sa sedmog mjesta i sa 14 osvojenih bodova, što je svakako rezultat koji nadmašuje njihova očekivanja.

U posljednjoj utakmici pred pauzu u Premijer ligi, Dobojlije su poražene na Grbavici od Željezničara 1:0.

– Odigrali smo jednu taktički odličnu utakmicu, za 90 minuta napravili smo samo jednu taktičku grešku i iz nje primamo gol, što se baš i rijetko dešava. Mislim da smo imali dvije bolje šanse od Željezničara, Kulenovića pogotovo i Jankovića. Da je ona realizovana na 0:0, sigurno bi utakmica otišla i u drugom smijeru. Sa druge strane, 38. minuta, prekršaj iskosa sa lijeve strane. Moja tri igrača visoka idu u živi zid, to je bila greška. Pokušao sam signalizirati to sa klupe, međutim u onoj buci se nije moglo čuti ništa. Vidjelo se da nam fali visine i oni su to iskoristili i postigli gol. Štilić je iskusan igrač, podigao je na drugu stativu loptu i dali su gol. Generalno, nemam šta zamjeriti igračima, stvarno su dobro igrali, iako je bio veliki pritisak i zadovoljan sam kako smo se postavili na toj utakmici, rekao je za Sport1 i Oslobođenje Zoran Ćurguz, koji se nije pojavio na press konferenciji poslije utakmice da ne bi kvario rođendansku atmosferu, kako je rekao.

– Najviše me pogodilo ponašanje domaćina i nekih igrača. To je nešto što nije dobro za fudbal. Ako neko misli da je to dobro, njima svaki čast. Mi se tako nećemo ponašati, to nije fudbal. Zadnjih 20 minuta, bilo je pet minuta igre.

Iako je Sloga u posljednje četiri utakmice doživjela tri poraza, Zoran Ćurguz ne misli da ekipa igra lošije nego na startu sezone, nego da se jednostavno poklopilo.

– Ne bih rekao da smo slabiji. Ako pogledate načine na koje smo gubili utakmice, vidjećete da smo i protiv Slobode dva puta vodili, bili u najmanju ruku ravnopravni, napravili smo neke dvije greške i izgubili. Protiv Tuzla Cityja apsolutno nismo bili loši, a oni daju dva gola, kasnije su iskoristili još jednu šansu. Mi imamo tri idealne šanse, nismo dali nijedan gol. To su neke dječije bolesti, kako ja kažem. Igrači moraju da shvate da mi ne smijemo napraviti nijednu grešku tokom utakmice da bismo pobijedili, odnosno da realizujemo ono što stvorimo. A mi to ne radimo. Protiv Slobode imamo na 1:0 zicer, na 2:1 zicer, a onda dobijemo gol gdje se penal pravi bez ikakve potrebe.

On je u razgovoru za naš list pred početak sezone izjavio da bi bio zadovoljan sa 15 bodova na kraju jeseni. Sada je već na bod od tog rezultata.

– Postigli smo 19 golova, druga ekipa po efikasnosti, osvojili smo 14 bodova, a pred početak sezone bio bih zadovoljan i sa 15 za čitavu polusezonu kako smo se skupili i u kakvoj smo situaciji bili. Nisam zadovoljan odbranom, ali to sve polako nadolazi. Raduje me da nas niti jedna ekipa nije nadtrčala, u tom segmentu možemo da pariramo svakoj ekipi. Imamo spoj mladosti i iskustva i napravili smo dobar miks. Nadam se samo da ćemo u budućnosti igrati sve bolje. Vidjeli ste način na koji smo se suprotstavili Zrinjskom, to je bila utakmica u kojoj Zrinjski nije imao puno opcija, a onda vidite druge utakmice Zrinjskog i vidite da ih Zrinjski rješava bez ikakvih problema.

Sloga je drugi najbolji napad lige sa 19 golova, odmah iza Tuzla Cityja, ali isto tako sa Sarajevom i druga najgora odbrana lige sa 18 golova. Od njih je više golova primila samo ekipa Leotara. Plan nije bio da se igra za gol više, ali tako se na kraju dogodilo.

– Mnoge stvari su se otvorile u početku. Iskren da budem, nisam očekivao da ćemo mi biti toliko efikasni. Kasnije, kada smo vidjeli da možemo, onda smo eksploatisali to. Ali, znao sam da mora to negdje stati, da nije jednostavno realno da mi možemo davati toliko golova u odnosu na konkurenciju i znao sam da moramo zategnuti odbranu da bismo došli u situaciju da nekada pobijedimo sa jednim golom. I to se i desilo, pa se možda stvara privid da mi igramo lošije. Došli smo do toga da smo napravili neki balans između odbrane i napada, ali još nisam zadovoljan tim balansom. Ako se postavimo ofanzivno, trpi odbrana, ako se postavimo defanzivno, trpi napad. To je jedna od stvari na kojima moramo raditi u ovoj pauzi. Doći će to na svoje, dosta je igrača ovdje koji nisu igrali Premijer ligu, a velika je razlika između Premijer i Prve lige.

U pauzi će se upravo raditi na stvaranju tog balansa odbrana – napad.

– Upravo na balansu ekipe, da dođemo u situaciju da možemo odigrati defanzivno, a da budemo napadački opasni. Moramo obratiti pažnju na koncentraciju kod tih standardnih situacija, kod prekida. Nisam zadovoljan brojem primljenih golova iz standardnih situacija. Mislim i da možemo više u tom napadačkom dijelu iz standardnih situacija.

Puno igrača koji su prethodnih sezona bili u drugom planu, poput Luke Kulenovića, Lea Jankovića, Marija Krstovskog, u Doboju su fudbalski oživjeli, a Ćurguz smatra da i oni, ali i svi drugi mogu još bolje.

– Ima puno rezerve. Ovi igrači koje ste nabrojali su negdje na 60%, ima još 40% barem u njima. Problem je malo i u glavama, koliko je čovjek spreman da se žrtvuje da dođe do cilja. Mislim da se brzo zadovolje nekim malim stvarima i volio bih da vidim kod njih još veću želju, iz utakmice u utakmicu. Na kraju krajeva, oni će od toga imati najviše benefita, napraviće transfer i otići negdje da igraju. Ovo je samo početak i smatram da moraju još više da rade i da će za to biti nagrađeni još boljim igrama i golovima.

Do kraja jeseni Ćurguz bi bio zadovoljan s još devet bodova, kako bi na proljeće Sloga imala lagodniju situaciju.

– Šest bodova je realno da uzmemo, sa devet bih bio zadovoljan, sve preko toga bila bi neka lagodna situacija. S 20-23 boda mislim da ne bismo bili među ugroženim klubovima za ostatak sezone. Mada, kakva je sezona, ta neka granica od tridesetak bodova mogla bi se za opstanak pomjeriti. Liga je izjednačena, favoriti dosta gube, ekipe iz donjeg dijela osvajaju bodove. Nama je cilj opstanak i pri tome ostajemo.

Podijeli ovaj članak