Konačna odluka / Ustavni sud BiH danas odlučuje o spornom Zakonu o nepokretnoj imovini RS-a

2 min. čitanja

Ustavni sud BiH danas bi trebao na 130. Plenarnoj sjednici donijeti ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS-u.

Riječ je o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

Sporni Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila ove godine međutim visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je dan ranije suspendirao zakon i donio odluku o njegovom neprovođenju dok Ustavni sud BiH ne da stav o tom pitanju.

Podnosioci zahtjeva su šest delegata iz Parlamentarne skupštine BiH, odnosno cijeli Klub Bošnjaka u Domu naroda i Zlatko Miletić.

U ime Kluba delegata bošnjačkog naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH zahtjev je podnio Dževad Mahmutović koji je tada rekao da je RS više puta pokušala uzeti državno zemljište te da postoji više odluka Ustavnog suda BiH upravo po tom pitanju. On izražava skepsu prema trenutnoj situaciji jer, kako kaže, Ustavni sud BiH u posljednje vrijeme koči slična pitanja.

Političari u RS-u smatraju da imovina koja se nalazi na teritoriji ovog entiteta pripada entitetu, a ne državi Bosni i Hercegovini. Isti stav imaju i prema zemljištu, no OHR je jasno rekao da državnom imovinom raspolaže samo država BiH, a da je sve ostalo ništavno.

Podsjetit ćemo da je na posljednje dvije posebne sjednice Narodne skupštine RS-a opet zadirano u državnu imovinu na način da su prihvaćene izmjene i dopune Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata kao i izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Podijeli ovaj članak