Bivši Dinamovac na suđenju braći Mamić: ‘Jednom sam dobio 80.000 eura’

4 min. čitanja

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama bivši igrač tog kluba Silvio Marić u utorak, 19. septembra, je kazao kako su mu neke ugovorne obaveze, umjesto na račun, bile plaćane u gotovini, ali nije se mogao sjetiti je li taj novac dobio od okrivljenog Zdravka Mamića.
U svom iskazu na osječkom Županijskom sudu Marić je istakao da mu je plaća bila isplaćivana temeljem potpisanog ugovora i aneksa ugovora, ali i da mu je dio oabveza, koliko se danas može sjetiti, bio isplaćivan u klupskom računovodstvu, za što je potpisivao potvrde, te da mu je za takav način isplate rekao neko od vodećih ljudi kluba.
Svjedok se nije mogao sjetiti koliko mu je puta novac bio isplaćen na takav način te je li tada bio u prisustvu neko od klupskih predstavnika, ali se sjeća da mu je jednom prilikom tako isplaćeno 80 hiljada eura (više od 156 hiljada KM).
Ističe kako ovakva isplata, za koju je potpisao potvrdu, nije bila uobičajena jer je prethodno sve dobivao preko računa te misli da je isplatu u gotovini dogovorio sa Zdravkom Mamićem, ali se nije mogao sjetiti ko mu je točno donio taj novac.
Nakon što mu je predviđena potvrda iz sudskog zapisa u kojoj stoji da je novac dobio od Zdravka Mamića, kao i izjavu iz istrage da je od Mamića primio 80 hiljada eura Marić je utvrdio kako se danas ne može sjetiti da je novac tada primio od okrivljenog Mamića.

“Ne kažem da Mamić tada nije bio tamo, ali ne znam, pokušavam, ali ne mogu se tačno sjetiti“, rekao je Marić. Na upite odbrane svjedok je rekao kako ne može tačno reći što je stajalo u detaljima aneksa ugovora o profesionalnom igranju s Dinamom, a ne sjeća se ni je li novac od transfernog obešetećenja išao njemu ili klubu.
Suđenje se nastavlja 25. i 26. septembra ispitivanjem novih svjedoka. Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bjekstvu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, tužbom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U tužbi, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od decembra 2004. do decembra 2015. ostale optužene organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna (više od 37 miliona KM).
Tužilaštvo tereti optužene da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano oabvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 miliona eura (više od 14 miliona KM), piše tportal.

Podijeli ovaj članak