Želite znati da li vašu mačku nešto boli? Nabavite aplikaciju Cat Pain Detector

1 min. čitanja

„Cat Pain Detector“ aplikacija je prikupila do sada 43.000 korisnika, uglavnom u Japanu, ali i u Evropi i Južnoj Americi, rekao je Go Sakioka, šef razvojnog odjela Carelogy, prenosi It mixer.

Carelogy se udružio s Koledžom za bioresurse Univerziteta Nihon kako bi prikupio 6.000 fotografija mačaka, na kojima su pažljivo proučavali položaj ušiju, nosa, brkova i kapaka životinja.

Koristili su sistem bodovanja koji je dizajnirao Univerzitet u Montrealu za mjerenje sitnih razlika između zdravih mačaka i onih koje pate od bolova zbog teško uočljivih bolesti.

Zatim su programeri aplikacija unijeli informacije u sistem za detekciju vještačke inteligencije, koji je dodatno unaprijedio svoje vještine zahvaljujući oko 600.000 fotografija koje su postavili korisnici, rekao je Sakioka.

Sada aplikacija „ima nivo tačnosti od više od 90 posto“, istakao je Sakioka za AFP.

„Želimo pomoći vlasnicima mačaka da lakše procijene kod kuće hoće li posjetiti veterinara ili ne“, rekao je Sakioka.Detektor mačjeg bola već koriste neki veterinari u Japanu, zemlji Hello Kitty, gdje turisti hrle u mačje kafiće, a neka mala ostrva su preplavljena mačkama lutalicama.

Ali „sistem vještačke inteligencije još uvijek mora da bude precizniji prije nego što se koristi kao standardizovano sredstvo“, upozorio je Sakioka.

Podijeli ovaj članak