Quake 2 postavio novi zlatni standard za remastere koji je daleko ispred drugih “konverzija”

4 min. čitanja

Nedavno puštanje u prodaju remasterirane verzije igre Quake 2 već se dugo šuškalo, ali konačni proizvod je donio niz poboljšanja i opcija koja daleko prevazilazi ono što smo očekivali od drugih retro ponovnih izdanja.

Remasterirana verzija Quake 2 je dostupna na gotovo svakoj modernoj platformi, sa mogućnošću igranja između svih njih. Igra podržava najviše grafičke sposobnosti svake platforme, sve do zaboravljenih 4K 120FPS moda na PS5 i Xbox Series X konzolama. Čak podržava i miš i tastaturu na konzolama, tako da možete doživjeti autentično originalno iskustvo bez igračkog računara.

Novi grafički efekti su prilično skromni – tu su poboljšani efekti osvjetljenja i ažurirani modeli – ali su primjetna poboljšanja i u osnovnoj logici igre. Ova verzija Quake 2 sada ima tickrate od 40hz, što je povećanje sa originalnih 10hz. Ukratko, to znači da igra sada češće provjerava i reaguje na vaše komande četiri puta češće, što bi trebalo učiniti visokorazinsku igru znatno reaktivnijom. Također su unaprijeđeni i protivnici kako bi postali malo opasniji s poboljšanim kretanjem i novim napadima.

Ovaj paket također sadrži gotovo svaki dio sadržaja Quake 2 koji možete zamisliti, od originalnih ekspanzija do svih nivoa iz Quake 2 za N64. Razvojni timovi su preuzeli nivoe iz onoga što je tehnički potpuno drugačija igra na N64 i prenijeli ih nazad u pravi Quake 2. Osim toga, moderni razvojni tim MachineGames, koji stoji iza serijala Wolfenstein, kreirao je potpuno novu ekspanziju nazvanu “Call of the Machine” za ovu verziju.

To je ono gore navedeno, ali evo i više: razvojni timovi id i Nightdive također su objavili kompletni izvorni kod za ovu remasteriranu verziju za javni pristup na GitHub platformi, što znači da će modderi imati prednost kako u stvaranju općenitih modifikacija tako i u održavanju igre za modernu hardversku tehnologiju kako tehnologija napreduje, čak i ako zvanični nosioci prava ne stvaraju daljnje remasterirane verzije. Originalni izvorni kod Quake 2 je dostupan već mnogo godina – objavljivanje izvornog koda nekada je bila tradicija kompanije id Software – ali ponuda otvorenog pristupa radu na remasteru ipak je vrijedna slavlja.

Ali najvažniji dio je ovaj: remaster Quake 2 također dolazi s neizmjenjenom originalnom verzijom igre, tako da je možete doživjeti baš onakvom kakva je bila 1997. godine, bez modernih olakšica. To je ključno za očuvanje same igre i njenog klasičnog modske scene, ali ima i dodatnu korist za potrošače, jer dobijate besplatno nadogradnju na remaster ako već posjedujete originalnu igru na digitalnom PC trgovinskom mjestu.

Teško je ne usporediti ovaj paket s nedavno najavljenim izdanjem Red Dead Redemption za PS4 i Switch, što je razočaralo fanove s perspektivom plaćanja 50 dolara za blago ažuriranu konverziju onoga što je, priznajmo, i dalje klasična igra žanra. S druge strane, Quake 2 – još jedna klasična igra koja je definirala žanr – uspio je napraviti apsolutno ljubavno pismo od nadogradnje koja odaje počast svakom dijelu naslijeđa igre, i sve to za samo 10 dolara. Možda nije realno očekivati takav nivo pažnje u svakom budućem remasteriranju klasičnih igara, ali znamo da ga sigurno želimo.

Podijeli ovaj članak