Prvi leteći automobil u pretprodaji: Cijena prava „sitnica“

3 min. čitanja

Ideja za kreiranje ovako nesvakidašnjeg vozila Džimu Duhovnom i njegovim kolegama došla je sasvim spontano još 2015. godine

Leteći automobil kalifornijske kompanije Alef Astronautiks konačno je dobio specijalnu dozvolu od strane Federalne uprave za vazduhoplovstvo, što znači da će se vrlo uskoro ovakvo vozilo naći na putevima, ali i u vazduhu širom svijeta, navodi se u zvaničnom saopštenju za javnost koje je izdala kompanija, na čijem je čelu Džim Duhovni.

Mali korak za avione, veliki za automobile

Ideja za kreiranje ovako nesvakidašnjeg vozila Džimu Duhovnom i njegovim kolegama došla je sasvim spontano još 2015. godine, a obična popodnevna kafa sa istomišljenicima veoma brzo prerasla je u pravi pravcati „brejnstorming“. Od toga dana, ovim entuzijastima život se preokrenuo, a jedini prioritet bio im je da na što bolji način svoju ideju sprovedu u djelo, piše RT Balkan.

Nakon nekoliko godina truda i rada, svjetlost dana konačno je ugledao Model A, prvenac kompanije Alef Astronautiks, a kako je Duhovni naveo, ova sertifikacija omogućila im je da se ljudima približi ekološki prihvatljiv i brži odlazak na posao. „Ovo je jedan mali korak za avione, ali veliki korak za automobile“, dodao je on.

Leti preko prepreka na putu do željene destinacije

Model A je vozilo male brzine koje može da se vozi po putevima, ali i da polijeće i leti poput pravog aviona, dok sa jednim punjenjem ovaj futuristički automobil može preći oko 320 kilometara kopnenim, odnosno 170 kilometara vazdušnim putem.

„Ovo vozilo omogućiće svojim putnicima da bez prepreka stignu do željene destinacije“, uvjeravaju čelnici kompanije. Dobra stvar je da tehnologija kojom je opremljen automobil omogućava vertikalno polijetanje i slijetanje, te postojanje pogodne piste za polijetanje neće biti potrebno.

Vozač i suvozač stabilizovani su jedinstvenom tehnologijom u rotirajućoj kabini, a „bioskopski“ pogled od 180 stepeni omogućava bezbjedan i prijatan let. Nakon završene vožnje, automobil se može parkirati na mjesto za parkiranje u gradu, ili pak u garažu, što je dokaz da su inženjeri mislili o svemu, pa čak i o postojećoj infrastrukturi gradova.

Model A u pretprodaji, Model Zed planiran za 2035. godinu

Na zvaničnom sajtu kompanije Model A od skora se nalazi u pretprodaji po cijeni od 300.000 američkih dolara, a kupci su u obavezi da uz rezervaciju uplate i depozit ukoliko žele da se nađu na spisku vlasnika ovog ekskluzivnog vozila.

Međutim, kompanija se nije zaustavila na samo jednom vozilu, već je najavila i proizvodnju većeg automobila sa četiri do šest sjedišta, čije je lansiranje najavljeno za 2035. godinu. Naredni model nosiće ime Model Zed, a njegova cijena biće drastično niža – oko 35.000 američkih dolara.

Podijeli ovaj članak