Čović: HNS je ključni stabilizirajući element svih odnosa u BiH

2 min. čitanja

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Orašju, nakon sastanka koji su predstavnici devet stranaka koje čine Hrvatski narodni sabor (HNS) održali s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, da je HNS ključni stabilizirajući element svih odnosa u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da u problemima koje danas imamo u BiH na različitim relacijama, način na koji HNS pokušava raditi zajedno s predstavnicima Hrvatske, može osigurati da političkim sredstvima osiguramo euroatlansku budućnost, te ekonomsku i svaku drugu stabilnost u BiH.

Plenković je rekao da je upravo to političko jedinstvo stranaka omogućilo da bude formirana nova vlast u BiH, te da Vijeće ministara BiH pokaže funkcionalnost, reformski karakter i značajan međunarodni angažman.

Dodao je da je to je novi pozitivan zamah koji ide za tim da, nakon što je BiH uz snažnu podršku Vlade Hrvatske dobila kandidatski status, dođe u poziciju, da taj reformski put i evropska dinamika budu još brži i učinkovitiji na dobobit svih građana BiH i svih konstitutivnih naroda.

Plenković je naveo da je Hrvatska, koja je riješila sve svoje nacionalne zadaće i ima uglednu reputaciju u međunarodnoj zajednici, sada u poziciji da još više pomogne Bosni i Hercegovini, a da pri tom posebno vodi računa o Hrvatima kao konstitutivnom narodu, na korist svih.

Podijeli ovaj članak