Poznati antivirus na koljenima: Prikupljali i prodavali podatke korisnika za milionske sume

1 min. čitanja

Više od 10.000 stanovnika Nizozemske prijavilo se za podnošenje tužbe protiv bezbjednosne kompanije Avast, poznate po svom antivirus softveru.

Prema udruženju “Consumers United in Court” (CUIC), Avast je koristio svoj antivirus softver da bi godinama tajno prikupljao podatke korisnika, a zatim je za milionske sume prodavao velikim kompanijama podatke u vezi sa zaštitom privatnosti.

Fondacija traži gotovo 10 miliona eura odštete za potrošače, objavio je NL Tajms.

Više od 435 miliona korisnika, uključujuci pet miliona stanovnika Nizozemske, imalo je instaliran antivirus softver kompanije Avast na svojim telefonima ili računarima posljednjih godina, prenosi Tanjug.

Avast je između maja 2015. i januara 2020. godine zaradio milione koristeći antivirus softver za prikupljanje podataka korisnika, uključujuci Google pretrage, GPS koordinate, posjete porno sajtovima, onlajn kupovine i istoriju pretrage, i prodavao ih kompanijama kao što su Google, Microsoft, Yelp i Pepsi preko svoje podružnice Jumpshot, prema tvrdnji češke organizacije za građanska prava, prenosi Bosnainfo.

Više od 10.000 stanovnika Nizozemske pridružilo se do sada tužbi, a CUIC traži odštetu izmedju 800 i 1.100 eura po korisniku.

Portparol CUIC-a rekao je da je bizarno da je Avast, kompanija koja se zalaže za onlajn bezbjednost, kolektivno zloupotrebila povjerenje korisnika.

Podijeli ovaj članak