Po prvi put u stoljećima: Svjetska populacija će se smanjiti tokom sljedećih nekoliko decenija

3 min. čitanja

Prvi put stoljećima unazad svjetsko stanovništvo će se smanjiti u narednih nekoliko decenija.

Trenutačno nas u svijetu trenutno ima oko 8 milijardi, a očekuje se da će taj broj dosegnuti vrhunac 2064.

Na temelju nove studije objavljene u The Lancet, vrhunac će biti na otprilike 9,7 milijardi, a zatim će pasti na 8,8 milijardi do 2100.

U svakom slučaju, Stein Emil Vollset, glavni je autor studije i profesor globalnog zdravlja na Institutu za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) – i on je detaljnije opisao ‘revolucionarnu‘ studiju.

Vollset je za IFLScience rekao: “Posljednji put kada se globalna populacija smanjila bilo je sredinom 14. stoljeća, zbog crne kuge.

“Ako je naša prognoza tačna, bit će to prvi put da je smanjenje broja stanovnika uzrokovano padom plodnosti, za razliku od događaja poput pandemije ili gladi”

Još značajnije, stanovništvo do 23 države moglo bi se smanjiti za više od 50 posto.

Te zemlje uključuju – Japan, Tajland, Italiju, Španjolsku, Portugal, Južnu Koreju.

Čak bi i Kina, mjesto koje se povezuje s velikom gustoćom naseljenosti, moglo pasti s 1,4 milijarde ljudi u 2017. na 732 milijuna u 2100. godini.

“Dva su ključna čimbenika: poboljšanja u pristupu modernoj kontracepciji i obrazovanje djevojaka i žena”, objasnio je Vollset.

“Ovi čimbenici pokreću stopu plodnosti – prosječan broj djece koju žena rodi tijekom života, što je najveća odrednica stanovništva.

“Predviđa se da će globalna ukupna stopa plodnosti postojano padati, s 2,37 u 2017. na 1,66 u 2100., znatno ispod minimalne stope (2,1 živorođenih po ženi) koja se smatra neophodnom za održavanje broja stanovnika.”

Dr Richard Horton, glavni urednik Lanceta, rekao je u izjavi: “U 21. stoljeću doći će do revolucije u priči o našoj ljudskoj civilizaciji.

“Afrika i arapski svijet će oblikovati našu budućnost, dok će se Europa i Azija povući u svom utjecaju.

“Do kraja stoljeća svijet će biti multipolaran, s Indijom, Nigerijom, Kinom i SAD-om kao dominantnim silama.

“Ovo će doista biti novi svijet, za koji se trebamo pripremati danas.”

Profesor Ibrahim Abubakar sa Sveučilišnog koledža u Londonu (UCL) dodao je: “U konačnici, ako su [nova] predviđanja čak i polovično točna, migracija će postati nužnost za sve nacije, a ne opcija.

“Pozitivni učinci migracija na zdravlje i gospodarstva poznati su u cijelom svijetu.

“Izbor s kojim se suočavamo je hoćemo li poboljšati zdravlje i bogatstvo dopuštajući planirano kretanje stanovništva ili ćemo završiti s nižom klasom uvezene radne snage i nestabilnim društvima.”

Podijeli ovaj članak