Ipak se događa: Radnici iz ovog sektora ostaju bez posla zbog umjetne inteligencije

2 min. čitanja

Mnogi su već neko vrijeme zabrinuti zbog potencijala umjetne inteligencije da ukloni potrebu za radnim mjestima u određenim industrijama, no iako se mislilo da je to problem o kojem će se razmišljati kroz nekoliko narednih godina, ta situacija već se događa.

I to u sektoru za koji se mislilo kako će prosperirati u svakom smislu s umjetnom inteligencijom. Vjerovatno i hoće, ali bez mnogih koji su ovog trenutka uključeni u njega. Riječ je o tehnološkom sektoru. Koji je još samo prije godinu dana bio najpotentniji, što se moglo vidjeti po potražnji za radnicima, uvelike izraženijoj od ponude.

Zasad mali, ali rastući broj tehnoloških firmi, navodi umjetnu inteligenciju kao razlog za otpuštanje radnika i preispitivanje novih zapošljavanja posljednjih mjeseci.

Primjerice, Chegg, firma za obrazovnu tehnologiju, zbog zaokreta prema umjetnoj inteligenciji otpustila je 80 zaposlenih ili četiri posto od ukupnog broja. A ima u planu nastaviti tim tempom kroz naredni period.

Mnogo poznatiji IBM je zaustavio zapošljavanja za radna mjesta na kojima vidi umjetnu inteligenciju kao rješenje, a sigurno je i da će uskoro krenuti otkazi.

Dropbox pak dijeli otkaze za 500 zaposlenih ili 16 posto od ukupnog broja, također zbog umjetne inteligencije. I neće stati na tome.

Agencija za zapošljavanje Challenger, Gray & Christmas navodi da je 3.900 ljudi otpušteno u maju zbog umjetne inteligencije, što je prvi put da je došlo do smanjenja radnih mjesta na temelju tog faktora. Svi ti rezovi dogodili su se u tehnološkom sektoru, koji se činio nedodirljiv.

Jasno je da firme uvijek gledaju kako povećati profit, produktivnost i smanjiti potrošnju, a umjetna inteligencija nudi baš sve to u jednom. Nemoguće je očekivati altruizam ili išta slično u takvoj situaciji, no nije da zbog toga baratanje ljudima kao brojevima manje boli.

Posebno u tehnološkom sektoru, gdje se dogodio toliko nevjerovatan zaokret. Neovisno o umjetnoj inteligenciji, kroz prvih šest mjeseci ove godine, bez posla je ostalo gotovo 213.000 ljudi, a za čitavu prošlu godinu taj broj iznosi 164.709.

Podijeli ovaj članak