Google testira novu tehnologiju umjetne inteligencije pod nazivom Genesis

2 min. čitanja

Tehnologija umjetne inteligencije razvijena za pomoć novinarima predstavljena je čelnicima News Corpa, koji posjeduje vodeće američke novine “The New York Times”, “The Washington Post” i “The Wall Street Journal”, piše u tekstu koji je objavio “The New York Times”.

Navedeno je da tehnologija koju Google naziva “Genesis” može pripremiti tekstove vijesti iz bilo kojih podataka, uključujući i aktualne događaje, koji su joj dati.

Google smatra da će ova tehnologija, dizajnirana da služi kao “lični asistent” za novinare, novinarima uštedjeti vrijeme za važnije vijesti.

Neki rukovoditelji koji su prisustvovali prezentaciji smatrali su Genesis “uznemirujućim” i izjavili da su “previđene neke važne tačke za pisanje tačnih vijesti”.

“‘Genesis’ nema namjeru zamijeniti ključnu ulogu koju novinari imaju u pisanju i provjeri priča”, izjavila je glasnogovornica Googlea Jenn Crider.

Profesor na njujorškom City Univerzitetu Jeff Jarvis, napominjući da Googleova nova tehnologija ima potencijalne prednosti i nedostatke, je rekao: “Ako ova tehnologija može pouzdano prezentirati činjenične informacije, novinari bi je trebali koristiti.”

Navodeći da neke vijesti od novinara i novinskih organizacija zahtijevaju nijansirano i kulturološko razumijevanje, Jarvis je poručio da bi korištenje ove tehnologije moglo naštetiti pouzdanosti novinskih organizacija.

Novinske organizacije diljem svijeta raspravljaju hoće li koristiti tehnologije umjetne inteligencije u svojim redakcijama.

Neke organizacije, uključujući “The Times”, radio stanicu NPR i Insider, najavile su planove za istraživanje potencijala umjetne inteligencije “da vide kako se može odgovorno primijeniti u svijetu vijesti gdje su sekunde i tačnost najvažniji”.

Dok Associated Press (AP) već dugo koristi umjetnu inteligenciju za izvještavanje o temama kao što su korporativni izvještaji, agencija je također najavila da će podijeliti svoju arhivu vijesti s modelom umjetne inteligencije Chat GPT.

 

 

 

Podijeli ovaj članak