EU sprema rekordnu kaznu Facebooku, poznato i gdje su završili podaci korisnika

2 min. čitanja

EU se sprema izreći rekordnu novčanu kaznu Meti, matičnoj tvrtki Facebooka, zbog kršenja privatnosti prenosom podataka Facebookovih korisnika iz Unije na servere u SAD-u i nepoštivanja upozorenja suda EU-a, rekla su dva izvora.

Kazna će biti veća od dosadašnjeg rekorda, novčane kazne od 746 miliona eura koju je EU odrezao tvrtki Amazon.com, kazali su izvori.

Iz Mete su odbili komentarisati. Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) i Evropska komisija nisu odmah odgovorile na Reutersov upit da komentarišu informaciju.

Evropski regulatori na čelu s irskom povjerenicom za zaštitu podataka Helen Dikson dovršavaju zabranu pravnog alata koji Facebook koristi za prenos podataka evropskih korisnika u SAD, podstaknuti bojaznima da bi američke obavještajne službe mogle dobiti pristup podacima.

U aprilu upozorili su da irski regulator za zaštitu podataka ima rok od mjesec dana da izda nalog kojim bi se blokirao Facebookov prenos podataka preko Atlantika. Zabrana bi mogla stupiti na snagu idućih dana.

Najviši evropski sud poništio je 2020. sporazum SAD-a i EU-a o prenosu podataka, ukazujući na strahovanja od nadzora, podsjeća Rojters.

Iz Mete su pak prošle godine upozorili da bi zbog zabrane mehanizma koji koriste za prenos podataka iz Evrope u SAD mogli biti primorani obustaviti Facebookove usluge na Starom kontinentu.

Podijeli ovaj članak