Društvo i seksualnost u BiH: Sistem nema dovoljno razvijene mehanizme seksualne edukacije

2 min. čitanja

Društvo i seksualnost naziv je studentske konferencije iz kulturnih studija koja je održana jučer na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Izlaganjima i diskusijom učesnici su pokušali utvrditi koji društveni faktori utiču na formiranje seksualnog identiteta i kakva je veza između nosilaca društvene moći i pojavnih oblika seksualnosti.

Jedan od uvodničara bio je prof. dr. Nenad Veličković sa Univerziteta u Sarajevu, koji je rekao da samoga društva ne bi bilo da nije seksa.

– Seksualnost je nešto što pokriva različite aspekte ljudskog života i vrlo je važna ne samo za društvo, važna je za zdravlje, zadovoljstvo, sreću, sigurnost i gotovo svaki aspekt. Jako je čudno da se o nečemu ovako važnom jako malo govori, kazao je Veličković.

Alen Šabanović, viši asistent na FFUNZE, istaknuo je da realizuju čitav niz aktivnosti poput izložbi, konferencija, stručnih izleta, a treću godinu zaredom i studentsku konferenciju čiji je glavni cilj da se potakne diskusija o onim temama koje studenti prepoznaju kao problem u društvu.

O seksualnosti kao tabu temi u bosanskohercegovačkom društvu izlagala je Nerija Prnjavorac, studentica treće godine kulturalnih studija Filozofskog fakulteta UNZE.

– Svjedoci smo da u tradicionalno konzervativnoj sredini kao što je naša zemlja još se suočavamo sa mnoštvom predrasuda i stereotipa vezanih za seksualnost općenito. Sistem u kojem živimo nema dovoljno razvijene mehanizme seksualne edukacije mladih i upravo jedna ovakva konferencija je najbolji način da se podigne svijest javnosti o destigmatizaciji seksualnosti kao takvoj u svrhu prevencije problema sa kojima se mladi susreću, zaključila je Nerija Prnjavorac.

Podijeli ovaj članak