Zašto jedemo med i koju vrstu odabrati kada smo prehlađeni

4 min. čitanja

Ima protivupalna svojstva

Med ima potencijalno terapeutsko djelovanje zahvaljujući antimikrobnim, antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Smatra se da med ima terapeutsko djelovanje kod bronhitisa, prehlada, kašlja, zarastanja rana, gastrointestinalnih bolesti, neuroloških poremećaja i brojnih drugih stanja.

Med se smatra sigurnim za upotrebu za odrasle i djecu nakon navršene prve godine života. No, ako ste osoba s određenim zdravstvenim teškoćama, prije uzimanja bilo kakvih preparata od meda savjetujte se s ljekarom.

Nutritivna vrijednost

Kaplja meda sadrži više od sto za organizam važnih sastojaka. To su prije svega šećeri kojih ima i do 75 posto (fruktoza 38 posto, glukoza 30 posto, saharoza jedan do dva posto, a ostatak čine maltoza i ostali disaharidi), voda 18 posto, organske kiseline 0,3 posto (jabukova, vinska, limunska), enzimi, minerali 0,2 posto (željezo, bakar, mangan, silicij, klor, kalcij, kalij, natrij, magnezij i dr.), vitamini C i B kompleks te fitohemikalije (flavonoidi i fenoli) koje imaju antioksidativna svojstva.

Kako u medu ima i polenskih zrnaca on sadrži i nešto proteina.

Kada se savjetovati s ljekarom

Iako med ima brojne blagotvorne učinke, ne smijemo zaboraviti da obiluje šećerima, stoga je i njegova kalorijska vrijednost dosta visoka. Med također može povisiti šećer u krvi, pa osobe sa šećernom bolesti moraju biti oprezne i savjetovati se s nutricionistom koliku količinu koristiti i u kojim kombinacijama.

Također, osobe koje imaju alergijsku reakciju na biljnu polen, moraju se savjetovati s ljekarom o konzumaciji meda.

Različite vrste meda

Danas poznajemo otprilike 300 različitih vrsta meda. Med se više od 80 posto sastoji od ugljikohidrata, a nešto manje od 20 posto od vode.

Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje.

Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri.

Od vitamina dominiraju vitamini B grupe i C vitamin, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i drugi.

Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.

Med bagrema

Svijetle boje, vrlo slatkog i ugodnog okusa zbog visokog udjela fruktoze, a niskog udjela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protivupalno djelovanje, djeluje blagotvorno na jetra i probavni sistem.

Med kadulje

Svijetložut, ugodnog okusa. Djeluje blagotvorno na proces probave i cijeli probavni sistem, ima antioksidativno djelovanje zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem. Pomaže u zarastanju rana te u borbi protiv prehlade, grlobolje i kašlja. Djeluje tako da olakšava iskašljavanje i pospješuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

Med kestena

Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, mrvicu gorkast okus. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B grupe i vitaminom C.

Livadski med

Med od raznog livadnog cvijeća pomaže u borbi protiv infekcija, bogat antioksidansima, pomaže u zarastanju rana, djeluje blagotvorno na probavni sistem.

Med lavande

Bogatog okusa, boja se može razlikovati od svjetlijeg prema tamnijem, kao i ostale vrste, pomaže u funkcioniranju gornjih disajnih puteva, djeluje blagotvorno kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće djelovanje, pomaže probavi i smanjenju nadutost.

Med vrijeske

Pomaže protiv reume, bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Najćešće se koristi u čajevima od breze, kamilice i šipka.

Medljikovac

Tamni šumski med kristalizira se već u saću. Popravlja slabokrvnost, pogotovo uzrokovanu nedostatkom željeza. Uzima se u voćnim napicima ili sokovima od višnje, breskve ili kupine. U svom sastavu nema cvjetnog meda. Koristi se i poslije iscrpljenosti, nakon teških operacija. Trudnice ga mogu uzimati tokom cijele trudnoće.

Podijeli ovaj članak