Ubod krpelja mu pretvorio život u pakao: Dobio 26 različitih dijagnoza, bio i na psihijatriji

6 min. čitanja

Njemački mediji donose priču o mladiću (20) koji je proživio pravi horor nakon uboda krpelja, a kratko vrijeme je proveo i u psihijatrijskoj ustanovi jer su doktori mislili kako je sve simptome umislio.

Kako piše Focus.de, a prenosi Fenix-magazin, ne navodeći pravo ime dvadesetogodišnjaka i mjesto stanovanja, slučaj se dogodio 2020. godine, a dvadesetogodišnjak još uvijek osjeća drastične posljedice zbog uboda krpelja.

Još uvijek nije dobro, ali je počeo raditi.

– Imao sam savršen, ispunjen život, trenirao sam četiri puta sedmično za nacionalnu nogometnu ligu, također u teretani, radio 40 sati sedmično i imao mnogo prijatelja s kojima sam se zabavljao vikendom. Tada mi se život okrenuo naglavačke. Obolio sam od lajmske bolesti te sam gotovo izgubio povjerenje u medicinu i doktore, rekao je dvadesetogodišnjak u razgovoru za Focus.

Lajmska bolest, daleko najčešća bolest koju prenose krpelji, dijagnosticira se više od 200.000 puta godišnje u Njemačkoj, procjenjuju stručnjaci. Bolest uzrokuju bakterije iz roda Borrelia, koje mogu oštetiti živce, organe i zglobove. Dijagnoza je često teška, a liječenje dugotrajno, pri čemu je kontroverzno liječenje antibioticima duže od tri sedmice.

Vakcina nije dostupna. Postoji samo vakcina protiv KME, odnosno protiv krpeljnog encefalitisa, druge virusne bolesti koju prenose krpelji.

Mladićev horor započeo je početkom augusta 2020. godine. Dok se tuširao, primijetio je da ima malu kvržicu na sredini glave. Pred ogledalom je prepoznao krpelja kao malu crnu tačkicu. Nije paničario, pokušao je skinuti krpelja, prokrvarilo je, nakon dva dana oteklina je splasnula i sve je zaboravio. Ali dvije sedmice kasnije iznenada se teško razbolio.

– Imao sam razne simptome koji su me gotovo potpuno paralizirali, osjećao sam se bolesnije nego ikad prije, prisjeća se izbijanja lajmske bolesti.

Odjednom nije mogao jesti. Osjećao je mučninu i vrtoglavicu, jaku bol u grudima, potpunu iscrpljenost, noću se znojio, doživio je privremenu paralizu ruku i prstiju, grčeve mišića po cijelom tijelu, groznicu.

Isprva se pretpostavljalo da je uzrok stres u strukovnoj školi pa je dobio tablete cinka. Kad se njegov porodični doktor vratio, pokušao je ponovno. Doktor je dao napraviti analizu krvi, ali nije bilo ništa posebno. Opet su spominjali stres.

Tek je test na antitijela utvrdio kako ima lajmsku bolest. Lajmska bolest je zarazna bolest koja se prenosi ugrizom krpelja. S ugrizom krpelja, uzročnici bolesti ulaze u ljudsku krv. U Njemačkoj je oko 50 posto krpelja zaraženo ovom bakterijom, ali ne dovodi svaki ubod krpelja do Lajmske bolesti. Čak i ako je krpelj zaražen borelijom, ne mora se raditi o čistoj lajmskoj bolesti.

Svaka druga infekcija je bez simptoma. Međutim, antitijela kao dokaz kontakta s borelijom mogu se naći i godinama kasnije u krvi oboljelih. Lajmska bolest nije zarazna. Do zaraze dolazi isključivo ubodom krpelja ili kontaktom s tjelesnom tekućinom krpelja. Liječnik je mladiću prepisao antibiotik doksiciklin dvije sedmice. Lijek je prvih nekoliko dana dobro djelovao, a nakon toga se stanje pogoršalo.

Doktori su mislili da je riječ o alergijskoj reakciji i zamijenili su antibiotik drugim.

Međutim, zamjenski antibiotici nisu tako dobro djelovali i simptomi su se zapravo pogoršali. Porodični doktor rekao je da je nakon dvije sedmice antibiotske terapije lajmska bolest trebala biti izliječena i da su mladićevi simptomi sada psihički. Stoga je predložio liječenje na psihijatriji za panične poremećaje. Pacijent je pristao na prijem jer mu je bilo sve gore i gore.

– Inače, nisam jedini koji je završio na psihijatriji s Lajmskom bolešću, preko svojih kontakata sam upoznao nekoliko ljudi koji su imali slično iskustvo, navodi mladić.

Antidepresivi i psihoterapija nisu pomogli.

Početkom novembra, proveo je dvije sedmice na psihijatriji, pokušao iskoristiti sve tamošnje ponude, pio antidepresive i učestvovao u razgovorima, za koje je, međutim, s vremenom postao preslab. Jedva je hodao. Doktori su nastavili davati dijagnoze, bilo ih je ukupno 26 različitih, od psihičkih problema poput paničnog poremećaja do vratne kralježnice ili kroničnih migrena, iako uopće nije imao glavobolje. Velika mu je podrška bila i ostala djevojka koju je upoznao dan prije izbijanja Lajmske bolesti i koja i dan danas uz njega i pruža mu podršku.

Nije odustajao i nastavio je tražiti pomoć.

– Tek kad sam nazvao Udrugu Borelioza dobio sam potvrdu da nisam jedini i da se mnogi osjećaju isto kao i ja, to mi je bio mali spas, kaže danas.

Počeo je razmišljati i o privatnoj praksi. Na internetu je naišao na medicinsku zajednicu koja se specijalizirala za zarazne bolesti poput lajmske bolesti. Nakon detaljne anamneze, tamo je ponovno pregledana krv na borelije i koinfekcije. Jer krpelji svojim ugrizom mogu prenijeti i druge uzročnike bolesti.

Mladiću je predložen novi plan liječenja. Djelomično se sastoji od tri različita antibiotika, a dijelom od mnogih dodataka prehrani za imunološki sustav. To uključuje vitamine poput B12, C, D, kao i selen i cink, ali i alge i biljke poput divljeg češnjaka, koprive i drugih koje bi trebale podržati jetru i bubrege u detoksikaciji. S liječenjem se njegovo stanje znatno poboljšalo.

– Opet mogu voziti čak 45 kilometara biciklom i konačno sam opet sposoban za posao, kaže mladić koji je sretan jer mu je napokon krenulo na bolje, prenosi Fenix-magazin.

Podijeli ovaj članak