SZO: Svako treće dijete školske dobi u Evropi ima prekomjernu težinu ili je pretilo

4 min. čitanja

Danas jedno od troje djece školske dobi u regiji živi s prekomjernom težinom ili pretilošću, a stope su u porastu u mnogim zemljama. Kvalitetni podaci su neophodni kako bi se iznašla bolja rješenja za ovaj problem.

Podaci prikupljeni u 33 države Evropske regije SZO

Regionalni ured za Evropu SZO predstavlja novi izvještaj Inicijativa za nadzor pretilosti u djece (COSI), 5. krug, čiji su nalazi zasnovani na najnovijim podacima prikupljenim između 2018. i 2020. godine, u 33 države Evropske regije SZO. Ukupno, izmjereno je skoro 411.000 djece dobi između 6–9 godina.
Po prvi put, izvještaj sadrži podatke iz Armenije, Njemačke (grada Bremena) i Izraela – zemalja koje su se tek pridružile Inicijative SZO.

Ključni nalazi

Ukupno, 29 posto djece uzrasta između 7 i 9 godina u državama koje su učestvovale u inicijativi žive s prekomjernom težinom (uključujući tu i pretilost). U ovoj grupi, više je dječaka (31 posto) nego djevojčica (28 posto).

– Službeni rezultati ukazuju da još uvijek jedno od troje djece žive s prekomjernom težinom ili pretilošću. Moramo ubrzati naš angažman po ovom pitanju, kako bi se smanjile ove brojke – izjavio je dr Kremlin Wickramasinghe, vršilac dužnosti šefa Ureda za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti pri Regionalnom uredu za Evropu SZO.

Dodao je da je pod hitno potrebno usvojiti nove politike koje će nam pomoći da preokrenemo trendove pretilosti kod djece – posebno nakon pojave pandemije COVID-19, koja se smatra opasnim pokretačem prekomjerne težine i pretilosti.

Smanjenje stope prekomjerne težine i pretilosti u samo tri države

Novi izvještaj COSI 5. krug, u upoređenju s prethodnim krugom (2015-2017) došlo je do statistički značajnog smanjenja prevalencije prekomjerne težine i među dječacima i djevojčicama na Malti, među dječacima u San Marinu i djevojčicama u Italiji, te smanjenje nivoa pretilosti među dječacima u San Marinu i djevojčicama na Malti.

Podaci predstavljeni u COSI izvještaju također ukazuju trend smanjenja prevalencije prekomjerne težine u Grčkoj, Italiji, Portugalu, Španiji i Sloveniji, u poređenju sa prvim izdanjem izvještaja koji je pokrivao period 2007.-2008. godina. Usprkos smanjenju, prevelenca prekomjerne težine i pretilosti u ovim državama – naročito onima u jugoistočnoj Evropi – je još uvijek jedna od najviših u regiji.

Prehrambene navike i fizička aktivnost

Skoro sva djeca (87 posto) širom evropske regije SZO provode najmanje jedan sat dnevno napolju, igrajući se. 43 posto djece svaki dan jede voće, a 34 posto djece svakodnevno jede povrće.

Detaljnije: Podaci o prekomjernoj težini / pretilosti iznešeni u 5. krugu COSI izvještaja

I dalje postoje velike razlike među zemljama, s specifičnom prevalencijom prekomjerne tjelesne težine (uključujući pretilost) među djecom u dobi od 7 do 9 godina u rasponu od 6 posto u Tadžikistanu do 43 posto na Kipru.

Kako SZO definira pretilost i prekomjernu težinu

Na temelju dobi, težine i visine djeteta izračunava se antropometrijski pokazatelj Indeks tjelesne mase za dob (BMI/A) te se njegova vrijednost uspoređuje s referentnom srednjom vrijednosti rasta Svjetske zdravstvene organizacije iz 2007. godine. Vrijednost BMI/A izražava se kao Z-rezultat, što je rezultat koji opisuje koliko je mjerenje udaljeno od srednje vrijednosti. Ako je BMI/A Z-rezultat iznad 1, dijete je klasificirano kao dijete s prekomjernom težinom. Ako je vrijednost iznad 2, dijete se klasificira kao dijete koje živi s pretilošću.

Podijeli ovaj članak