Šta je psihobiotička dijeta: Pomaže kod stresa, pospješuje dobru probavu

2 min. čitanja

Šta je psihobiotička dijeta

Naziv su osmislili autori dijete dr. Timothy Dinan i John Cryan za koju tvrde kako može pomoći kod zdravlja crijeva i boljeg raspoloženja ako se konzumiraju namirnice koje oni savjetuju, a izbace se one poput slatkiša, zaslađenih napitaka i procesuirane hrane, piše mindbodygreen.com.

Šta sve uključuje ova studijska dijeta, otkrivaju autori:

– Šest do osam porcija voća i povrća s visokim udjelom probiotika u danu (jabuke, banane, luk…).

– Pet do osam dnevnih porcija cjelovitih žitarica kao što su zob, pšenica, kvinoja…).

– Dvije do tri porcije fermentiranih namirnica kao što su kefir ili kombucha ili kiseli kupus.

– Tri do četiri porcije mahunarki kao što je leća, grašak ili slanutak.

Šta otkriva studija o ovoj prehrani

Studija je uključivala 45 osoba od 18 do 59 godina sa optimalnim prehrambenim navikama.

Ispitanicima su ponuđene informacije o komponentama ove prehrane te su zamoljeni da je prate što bolje mogu.

Kontrolna grupa dobila je minimalne upute o važnosti nutrijenata.

Naučnici su proučili fekalnu mikrobiotu te stres, zdravlje i stanje krvi, urina, prije i nakon tri sedmice istraživanja.

Kako psihobiotička dijeta utječe na mentalno zdravlje

Sudionici koji su pratili prehranu doživjeli su velike promjene kada je u pitanju stres.

Iako je bilo razlike u percepciji stresa kod kontrolne i glavne grupe, što se više osoba posvetilo zadanoj dijeti to su rezultati bili jači kada je u pitanju poimanje stresa.

Iako su promjene u crijevnoj mikrobioti bile vidljive kod obje grupe, došlo je do promjena kod 40 posebnih lipida u fekalijama, zahvaljujući smanjenju prehrambenih masnoća i povećanom unosu monozasićenih masti.

Naučnici su zaključili kako u samo četiri sedmice, sudionici koji su pratili sva pravila psihobiotička prehrane koja je bogata vlaknima i fermentiranim namirnicama, primijetili su da na njih manje utječe stres, da crijeva rade pravilno, a struka je potvrdila kako je došlo do manjeg poboljšanja u mikrobioti i radu crijeva.

Podijeli ovaj članak