Neke namirnice nemoguće je jesti sirove, dok postoje one koje termičkom obradom gube svoju hranjivost, vitamine i minerale. Znate li koje su namirnice iznimno zdrave kada se jedu sirove?
Evo popisa, piše Index.hr.
Krastavci
Dok će neki od svježih krastavaca napraviti varivo, njih je ipak bolje jesti sirove. Mogu biti dio salata, niskokalorična užina ili dodatak humusu.
Špinat
Špinat je bogat vitaminima C i E, vlaknima, enzimima i aminokiselinama. Najbolje ga je konzumirati sirovog jer kuhanjem gubi okus i aminokiseline.
Cikla
Cikla je hranjiva i obiluje folatom, važnim za razvoj mozga.
Mrkva
U usporedbi s kuhanom mrkvom, sirova je puno hranjivija.
Rajčica
Konzumiranje sirove rajčice može odgoditi mnoge bolesti, od dijabetesa do bubrežnih kamenaca.
Luk
Ako volite luk, imamo odličnu vijest. U sirovom luku nalaze se kemikalije koje mogu prevenirati rak pluća i prostate.
Brokula
Brokula se ubraja među najzdravije povrće, osobito ako se jede sirova. Ipak, ako vam to ne zvuči primamljivo, ubacite je na minutu do dvije u vruću vodu i kratko prokuhajte te ocijedite.
Bijeli luk
Ako ga jedete sirovog, bijeli lukvas hrani svojstvima važnima za borbu protiv raka.