Pomozite sebi uz malo truda: Sezona je prehlada, evo kako možete ojačati imunološki sistem

2 min. čitanja

Preventivno sebi možete pomoći, a u nastavku je nekoliko prijedloga kako da ojačate imunološki sistem u borbi sa infekcijama.

1 – Pijte dovoljno vode
 
Premali unos vode slabi prirodnu barijeru sluznice u grlu i nosu, u isto vrijeme slabi i plućno tkivo, a to patogenima olakšava život. Na svaki kilogram tjelesne težine trebalo bi popiti 30 mililitara tekućine na dan, po mogućnosti vode ili nezaslađena čaja. Ako ste teški 70 kilograma, to znači da vam treba 2,1 litra tekućine dnevno.

Tekućinu je najbolje početi unositi odmah ujutro i stvoriti naviku da se odmah nakon ustajanja popije velika čaša vode.

2 – Jedite namirnice bogate željezom, cinkom i selenom

Sjemenke susama, sjemenke tikve, zob i leća imaju nešto zajedničko – obiluju dovoljnim količinama željeza i cinka. Ti mikronutrijenti mogu garantovati da će naše T – stanice, one koje otkrivaju viruse u tijelu, dobro funkcionirati.

I selen pomaže našoj tjelesnoj odbrani i može ga se pronaći u žumancima, kikirikiju, integralnim žitaricama i skušama. Uz zdravu, ali raznoliku prehranu nikakvi nadomjesci nisu potrebni.

3 – Uzmite kraće pauze za odmor

Stres šteti tijelu pa tako i imunološkom sistemu. Smanjuje broj imunoloških stanica u krvi i T – stanica. To je dodatan razlog da našem organizmu priuštimo redovne pauze. Čak i nekoliko minuta odmora snižava nivo stresa.

4 – Vježbajte na svježem zraku

Čak i ako je mračno i vlažno, vježbanje na svježem zraku itekako je korisno, ne samo zato da vam ojača imuni sistem nego i popravi raspoloženje. Ako niste ljubitelji fizičkih aktivnosti onda šetajte. 

 

Podijeli ovaj članak