Polovina odraslih u FBiH ima hipertenziju: Kako pritisak držati pod kontrolom tokom zime

3 min. čitanja

Visok pritisak posebno zimi predstavlja rizik za zdravlje, a sve kao posljedica virusa, bakterija, stresa i nezdrave hrane tokom novogodišnjih praznika, ali i utjecaja hladnog zraka na krvne žile, piše shefinds.com.

Na sreću, postoje stvari kojima možete utjecati na kontrolu krvnog pritiska i očuvati zdravlje.

Savjete daje Joanna Wen, savjetnica za zdravlje i osnivačica Spices & Greens koja ističe kako je prioritet zdrava prehrana, odmor i kvalitetan san.

Evo šta još savjetuje:

Zdravo se hranite

Ovaj bi savjet mogao biti najvažniji: kada je u pitanju cjelokupno zdravlje, pa i krvni pritisak, zapamtite da je prehrana uvijek vrlo važna.

Upravo zato Wen navodi da je najbolja stvar za kontrolu krvnog pritiska i zimi zdrava i pravilna prehrana. Savjetuje da jedete puno svježeg povrća i voća, pazite na unos soli, a naravno da se treba i smanjiti unos procesuiranih namirnica koje su štetne. Savjetuje da umjesto soli koristite začine kako bi obrocima dodali okus, ali i doprinijeli zdravlju organizma. Bijeli luk i paprika će pomoći kod reguliranja pritiska.

Odmarajte se

Zima može značiti i stres jer su u toku pripreme za blagdane. Ipak, nikada ne biste trebali podcjenjivati slobodno vrijeme koje možete iskoristiti za odmor i opuštanje.

Upravo je odmor važan kako za mentalno zdravlje tako i za psihičko. Ako odmor smatrate prioritetom vjerovatno ćete i primijetiti da će to utjecati na nivo pritiska.

Wen savjetuje da isprobate aktivnosti koje umiruju, poput meditacije i joge koja će opustiti mišiće i smanjiti nivo stresa, dva važna faktora za snižavanje pritiska.

Kvalitetan san je prioritet

Kako prepoznati da patite od manjka sna?

Tokom dvije sedmice vodite evidenciju koliko sati spavate? Ako spavate prosječno manje od sedam sati, u manjku ste spavanja. Rješenje je na dohvat ruke – spavajte, nadoknadite izgubljeno vrijeme spavanja i kroz desetak dana primijetit ćete razliku.

Wen savjetuje dodatne promjene: prije odlaska u krevet isključite sve aparate, to se odnosi i na mobitel i laptop. Spavajte u nešto hladnijoj prostoriji, a prethodno možete koristiti neke od vježbi za relaksaciju poput istezanja i joge kako bi se opustili, a tako i kontrolirali stres, što će sve voditi do poboljšanja slike krvnog pritiska.

Podijeli ovaj članak