Ovo je voće idealan međuobrok – Spas ako vam padne šećer i eliksir za kožu

2 min. čitanja

Šljive su zaista ono što vam treba kad je vruće da vam daju malo energije između jednog obroka i drugog, a da ne napadnu vašu figuru. U 100 g jestivog proizvoda nalazi se 87,5 g vode, 10,5 g ugljikohidrata, 1,5 g vlakana, što ukupno iznosi 42 kcal, a iz iste količine voća dobivate 190 mg kalija, 0,2 mg željeza, 16 mg vitamina A i 5 mg vitamina C.

Uvijek biste trebali izbjegavati da vas iznenadi hipoglikemija pazeći da nikada ne zaboravite imati nešto slatko nadohvat ruke, ali dobro je da to nije kalorijska bomba. Eto, šljiva je savršena da vas zasladi u svakom smislu. Daje vam energiju i ima diuretička svojstva, stimulira živčani sustav i dekongestivno djeluje na jetru.

Nadalje, bogata je kalijem, magnezijem, kalcijem i fosforom koji su neophodni za nadoknadu tokom ljetnih vrućina i posebno dragocjeni za sve one koji jako pate od vrućine. Bogate vodom i vlaknima, a prije svega sorbitolom, šljive imaju moć koju ne treba podcijeniti.

One su fantastičan prirodni laksativ, koji može promijeniti živote onih koji pate od zatvora. Sorbitol je tvar koja je u prirodi prisutna u raznim vrstama voća, pa tako i u šljivama, a djelomično i nepotpuno se apsorbira u crijevima, gdje ima sposobnost privlačenja vode.

To objašnjava laksativni učinak, još izraženiji kod suhog voća, takozvanih suhih šljiva, koje su također izvrsne, ali kaloričnije. Nemaju istu slavu kao drugo voće, ali antioksidativni potencijal šljiva je nevjerojatan, prenosi Poslovni.hr

To je prije nekoliko godina pokazalo izraelsko naučno istraživanje koje je utvrdilo da šljive s crvenim mesom imaju tri puta veću razinu antioksidansa od nara i pet puta veću od crvenog stolnog grožđa, jabuke ili neke banane. Šljive su i eliksir ljepote za kožu. One su naime bogate vitaminom A, koji ima snažnu antioksidacijsku moć i vrlo je koristan u borbi protiv starenja kože. I ne samo to, ovaj vitamin blagotvorno djeluje i na nokte i kosu, koji se konzumacijom šljiva jačaju i postaju sjajni kao nikada prije.

Podijeli ovaj članak