Ovaj neobičan simptom može biti najraniji znak srčanog udara

1 min. čitanja

Srčani udar ili infarkt miokarda nastaje kada se, obično uslijed nastanka krvnog ugruška, prekine dotok krvi u srce. Bez kisika i hranjivih tvari srčani mišić počinje odumirati. Srčani udar može uzrokovati trajno oštećenje srca, a može biti smrtonosan, posebno ako se ne pruži hitna medicinska pomoć i liječenje.

Iako su svima poznati klasični simptomi srčanog udara, poput jakog pritiska u prsima i bolova u rukama, najčešće lijevoj, postoje i suptilniji ukazatelji na ovo po život opasno stanje. Kako objašnjavaju doktori, jedan simptom može biti među najranijim znakovima srčanog udara, a mnogi ga ljudi nikada ne bi povezali s ovim stanjem. To je podrigivanje.

Naime, pojačana potreba za podrigivanjem smatra se jednim od ranih znakova srčanog udara iako se ne javlja svaki put. Kada je povezano sa srčanim udarom, podrigivanje je najčešće popraćeno osjećajem mučnine i žgaravicom. Istraživanja također pokazuju kako su žene te koje nešto češće prijavljuju ove atipične simptome srčanog udara nego muškarci, piše Index.hr.

Podijeli ovaj članak