Mijatović odgovorio Dodiku: Treba ga ignorisati ali ova današnja provokacija razotkriva…

3 min. čitanja

O netačnim i gnusnim izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika oglasio se i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, koji je svoj post na Facebooku počeo sa riječima “Sarajevo je moj glavni grad” te nastavio sa naslovom Oslobođenja “Milorad Dodik: Sarajevo – grad smrti nije bilo pod opsadom, a sarajevski Srbi su najveće žrtve”, jasno stavivši do znanja koji je njegov stav i mišljenje.

– Iako smatram da Dodika i njegove izjave koje svaki dan opterećuju sve građane BiH treba ignorisati, ova današnja predstavlja još jednu u nizu brutalnih provokacija, a zapravo razotkriva svu mizeriju njegove politike. U momentu kada se suočava sa najvećom krizom u budžetu Republike Srpske, Dodik po starom receptu počinje da vređa i iznosi neistine i seje nacionalnu mržnju. Pljuvanje po Sarajevu i iznošenje neistina neće nadomiriti stotine miliona nedostatka u budžetu Republike Srpske koji su nastale zbog kriminala i korupcije decenijske vlasti koju vodi Dodik, napisao je Mijatović.

Naveo je da umjesto da se počne normalno živjeti i da i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i ostali žive i u Sarajevu i u Banjoj Luci, Dodik na ovaj način samo cementira stanje da Bošnjaci i Hrvati nemaju šta tražiti u Banjoj Luci, ali ni Srbi u Sarajevu.

– Politike koje su bile kreatori rata, a koje sprovodi danas Dodik i slični njemu na svim stranama ne mogu biti danas kreatori mira i razvoja i to se mora jasno reći. Sarajevo je bilo pod strašnom opsadom, a tadašnje politike ratnog SDS-a koji je vezao zastave sa SDA su uradile sve da Srbi napuste glavni grad, navodi Mijatović. 

Dodiku je poručio da poveća plate, obezbijedi investicije, jer je vrijeme je da ratne rane barem malo zacijele nakon 27 godine.

– Ne vređajte, ne stavljajte Srbe u BiH na pogrešnu stranu barem danas. Na kraju gospodine Dodik, vi ste nekada tvrdili da je Krajišnik oterao Srbe iz Sarajeva, a da Karadžić i Mladić trebaju u Hag jer su zločinci. Pokušajte bar na kraju svoje političke karijere ostaviti normalnu atmosferu za buduće generacije, nemojte da vas istorija i nove generacije pamte kao još jednog u nizu koji je ostavio sukob, istakao je Mijatović.

Na kraju objave je napisao da je Sarajevo i njegov i Dodikov glavni grad, i koliko god se Dodik gnušao toga, to je jedina istina.

Podijeli ovaj članak