Ova zanemarena namirnica čini čuda za zdravlje vaših bubrega: A pomaže i pri snižavanju krvnog pritiska

1 min. čitanja

Svjetski je dan bubrega. Procjenjuje se da oko 850 miliona ljudi na svijetu boluje od bubrežne bolesti. Ona uzrokuje oko 2.4 miliona smrti godišnje širom svijeta te je 11. uzrok smrti na globalnoj razini. 

Kako bismo pomogli u održavanju bubrega zdravima i potencijalno spriječili njihovo propadanje, možemo jesti cjelovitu hranu i manje prerađenog mesa. Konkretno, studije su otkrile da tamno lisnato povrće, koje je bogato mineralima i antioksidansima, može dati ovim važnim organima upravo ono što im je potrebno, prenoi Index.hr.

S popisa tamnog lisnatog povrća izdvaja se rukola, koja sadrži zdravu količinu hranjivih tvari poput magnezija, vitamina K i kalcija. Ovo povrće izdvaja se od ostalog jer ima malo fosfora, prirodnog minerala u hrani koji se može nakupiti u krvotoku ako bubrezi ne filtriraju ispravno. Velik broj istraživanja otkrio je da visoki unos fosfora može povećati rizik od dugotrajnog oštećenja bubrega.

Uz navedeno, istraživanja su dokazala da tamnozeleno povrće sadrži nitrate, koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Visoki krvni pritisak može predstavljati veliki stres za bubrege i ometati njihovu sposobnost da pravilno rade, piše Nacionalni institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti.

Podijeli ovaj članak