Oprezno sa vodicom za ispiranje usta: Istraživanje pokazalo da može biti uzrok povišenog pritiska

2 min. čitanja

Naime, nedavno istraživanje pokazalo je da korištenje nekih vodica za ispiranje usta može uzrokovati povišen krvni pritisak.

Poput crijeva, i usna šupljina sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnoteženi mikrobiom usne šupljine pomaže u očuvanju zdravlja.

Tu ravnotežu možete narušiti koristeći vodicu za ispiranje usta, otkrilo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Dobre bakterije u usnoj šupljini omogućavaju pretvaranje nitrata iz prehrane (uobičajeno ih ima u povrću) u dušikov oksid, a ta molekula pomaže u održavanju zdravih vrijednosti krvnog pritiska.

Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku tvar koja se naziva hlorheksidin, koja može uništiti bakterije u usnoj šupljini koje proizvode dušikov oksid.

Istraživanje je pokazalo da je korištenje vodice koja sadrži hlorheksidin dva puta dnevno tokom sedmice bilo povezano sa značajnim povećanjem sistoličkog ili tzv. gornjeg pritiska.

– Znamo da niko ne može biti dobro bez odgovarajuće količine dušikovaog oksida u tijelu. S druge strane, više od 200 miliona Amerikanaca svaki dan koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usne šupljine koja uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju dušikova oksida.

– Ono što se nekada smatralo dobrom navikom ipak čini više štete nego koristi – rekao je voditelj studije prof. Nathan Bryan, dodajući da bi njihovo otkriće ujedno moglo objasniti zašto dvije od tri osobe s visokim krvnim pritiskom ne uspijevaju lijekovima držati pritisak pod kontrolom.

Podijeli ovaj članak