Onkolog otkrio namirnice koje sprečavaju rak i bolesti srca

4 min. čitanja

Ne morate tražiti poseban plan prehrane koji ih sadrži već ih vrlo lako možete dodati svakom obroku.

Woodward preporučuje nekoliko namirnica koje mogu djelovati kao zaštitit od raka, ali i bolesti srca te cjelokupnog zdravlja.

Bobičasto voće

Bobičasto voće sadrži relativno malo šećera, a opet će vas zasladiti. Sadrže i puno plavog u purpurnog pigmenta koji će smanjiti upalne procese, a sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava razvijanje tumora. Visok postotak vitamina C jača imunološki sistem, a tu prednjači crni ribizl koji u samo 100 grama sadrži vitamina C pet puta više od preporučene dnevne doze.

Kupusnjače

Kupusnjače sadrže antioksidans kvercetin koji štiti organizam od tumora. Osim antioksidansa, sadrže vitamin C i minerale – posebno kalij, željezo, magnezij, folnu kiselinu, kalij i vlakna te vitamine grupe B. Isto tako u njima je hemikalija glukozinolat koja pomaže u borbi protiv raka.

Bijeli i crveni luk

Nacionalni institut za rak navodi kako luk i bijeli luk mogu smanjiti rizik od razvoja raka crijeva, želuca i dojke. Woodward navodi kako bijeli luk ima antibakterijska i protivupalna svojstva te će pomoći i u borbi protiv raka. Stručnjaci ističu kako je važno to što je crveni luk bogat bioflavonoidom kvercetinom koji je dobar u borbi protiv alergija, upala, karcinoma i srčanih bolesti. Smatra se kraljem bioflavonoida.

Gljive

Osim što su iznimno ukusne, nude puno imunitetu. Sadrže antioksidanse, utječu na smanjenje hormona koji su povezani s nastankom tumora te će spriječiti upalne procese. Najviše dobrobiti donose ako ih jedete svježe, kuhane, u prahu ili sušene.

Kurkuma

Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumi se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja. Iako još nije provedeno dovoljno istraživanja, ona do sada objavljena pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i hemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave ćelije, objasnili su to ljekari Mayo klinike. Djelovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protivupalno djelovanje i smanjivanje otečenosti.

Zeleno lisnato povrće

Špinat je riznica nutrijenata kada se jede u bilo kojem obliku, a prepun je vitamina K koji će spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, karotenoide koji štite vid i antioksidanse te fitohemikalije. Čini se da upravo te fitohemikalije štite od raka, a posebno raka prostate, grudi i želuca.

Đumbir

Osim što je snažan antioksidans, đumbir ima antimikrobna, antiseptička, antibiotska i protivupalna svojstva. Ova biljka, osim što je izvrsna u prevenciji prehlade i gripe, pomaže u uklanjanju problema s disanjem, ublažava bolove u grlu kad se bolest pojavi, ali i pomaže kod problema sa želucem te smanjuje visok holesterol.

Svakodnevno pijte jednu do dvije šoljice čaja od đumbira.

Ljekar dodaje kako postoje brojne zdrave namirnice koje štite od raka, a tu su sigurno i cvekla, mrkva, citrusi, paradajz… te savjetuje da tanjiru uvijek dodate što više boja.

 

Podijeli ovaj članak