Svi znamo da povrće mora biti sastavni dio svakodnevne prehrane.
Prepuno je vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa te obavezno u zdravoj prehrani, a može se pripremati na više načina.
S obzirom na raznolikost povrća koje nam je dostupno u različitim godišnjim dobima, moguće je prilagoditi prehranu upravo vremenu u kojem smo trenutno.
Primjera radi, iskoristiti ga za pripremanje raznih salata, supa, sendviča, pa čak i pizze s povrćem koja može biti fantastična.
Znamo isto tako da je zelena salata okosnica svakog dobrog ručka, ali se i drugo različito povrće može pripremiti tako da bude prilog jelu.
Zako kad god možete u svoj obrok uvrstite zeleno povrće jer sadrži vitamine i minerale koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma, poput željeza, folne kiseline i magnezija.
Osim toga, povrće je i izvor energije koju svako od nas treba za normalno funkcioniranje, i to svakodnevno – dakako u ograničenim i normalnim količinama.
Valja spomenuti i činjenicu da je iznimno bitno kako se određeno povrće priprema – predugim kuhanjem smanjujete njegovu nutritivnu vrijednost.
Zato je važno da ga kuhate tačno onoliko koliko je predviđeno za tu vrstu. Pokušajte se uvijek orijentirati na kupovinu sezonskog povrća, a ako ikako možete i domaćeg.
Kad svježe nije dostupno, možete posegnuti za smrznutim jer i ono ima dobro očuvane nutrijente.
Iako je svako povrće zdravo i ne treba odvajati nijedno te stvarno treba jesti sve, nekoliko vrsta povrća može se istaknuti svojim hranjivim tvarima i zdravstvenim prednostima.
Donosimo popis nutricionista: špinat, mrkva, brokula, bijeli luk, prokulice, kelj, grašak, blitva, cvekla, šparoge, crveni kupus, batat, karfiol.