Nova studija otkriva: Manjak sna može da doprinese stvaranju “pivskog” stomaka

1 min. čitanja

​Nova studija, objavljena u žurnalu “Sleep medicine”, pokazala je da manje od osam sati noćnog sna može da doprinese da osoba ima “pivski” stomak, prenio je New York post.

Studija je otkrivala vezu između nedostatka sna i sala na stomaku, opasnog sala koji se okuplja oko vitalnih organa i povezano je sa metaboličkim bolestima i rezistencijom na insulin.

Dodaje se da je potrebno spavati sedam ili osam sati noću, a istraživanje pokazuje da manjak sna od samo sat vremena može da doprinese povećanju sala oko 12 grama visceralne masnoće, a san od osam sati reguliše to.

– Dužina sna je povezana sa nakupljanjem visceralne masnoće tokom odraslog doba, i čini se da nema benefita ako se spava više od osam sati – naveo je međunarodni tim naučnika koji je radio na studiji, ali su istovremeno dodali i da su potrebne dodatne studije da potvrde njihove tvrdnje, javlja Tanjug.

U posljednjem istraživanju učestvovalo je 5.100 odraslih osoba, starih između 18 i 59 godina, koji su bili dio istraživanja Američke zdravstvene službe i Ankete o ispitivanju ishrane.


Podijeli ovaj članak