Krompir može biti opasan po zdravlje: Evo kako da prepoznate kada više nije za upotrebu

1 min. čitanja

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje.

Krompir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika. Solanin ne samo da mijenja okus krompira nego je i opasan za zdravlje, piše Hina.

U slučaju da se pretjera s konzumiranjem solanina mogu se javiti tegobe, kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Institut savjetuje da se zbog toga izbjegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira.

Međutim, krompiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.

Podijeli ovaj članak