Koliko vam je zdravo srce: Uz ovaj jednostavan test za 10 sekundi samo provjerite

2 min. čitanja

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Physiology pokazuje da fleksibilnost može biti povezana sa zdravljem kardiovaskularnog sustava. Naime, pokazalo se da bi kod ljudi starijih od 40 godina sposobnost dodirivanja nožnih prstiju u sjedećem položaju mogla biti povezana s rizikom od srčanog ili moždanog udara.

Nemogućnost obavljanja ovog jednostavnog zadatka može značiti da su vaše arterije izgubile fleksibilnost i postale krute. Zašto? Zdrave arterije su fleksibilne i elastične, što pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka. Krućenje arterija povezano je sa starenjem, a dovodi do visokog krvnog tlaka i povećava sklonost stvaranju krvnih ugrušaka u arterijama te time raste rizik od moždanog i srčanog udara.

Studija je uključivala 526 zdravih odraslih osoba, nepušača normalne težine, starih između 20 i 83 godine. Sudionici su zamoljeni da sjednu na pod s leđima naslonjenima na zid i ispruženim nogama. Potom su ispružili ruke prema naprijed i savili se u struku. Na temelju toga koliko su daleko prema nožnim prstima mogli dosegnuti, sudionici studije su zatim klasificirani kao slabo ili visoko fleksibilni.

Rezultati su zatim uspoređeni s krvnim tlakom sudionika, kardio-respiratornom sposobnošću i brzinom otkucaja srca. Otkriveno je da je fleksibilnost trupa predvidjela krutost arterija sudionika srednje dobi i starijih, ali ne i mlađih sudionika.

“Vjerujemo da vježbe istezanja, jogu i pilates treba integrirati u preporučene vježbe za kardiovaskularnu dobrobit”, zaključili su istraživači.

Sjednite na pod s leđima naslonjenima na zid i ispruženim nogama. Potom ispružite ruke prema naprijed i savijte se u struku. Pokušajte dotaknuti prste. Ako to ne možete, možda imate povećan rizik od suženih arterija. Provjerite svoj krvni tlak.

Podijeli ovaj članak