Jesenje voće puno pesticida: Objavljeno odakle dolaze takve kruške, jabuke, šljive…

2 min. čitanja

Jesensko voće visoko je kontaminirano kategorijom najopasnijih pesticida, pokazuju najnoviji podaci koje je od evropskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network).

Visok postotak voća – evropske kruške (49 posto), stolno grožđe (44 posto), jabuke (34 posto), šljive (29 posto) i maline (25 posto) – prodan je sa ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih stanja, pokazuju najnoviji podaci.

Većina je prijetnja čak i pri vrlo malim dozama.

Voće iz nekih zemalja više je kontaminirano od drugih.

Gotovo tri četvrtine (71 posto) nizozemskih jabuka bilo je kontaminirano, u poređenju s polovinom onih iz Grčke (54 posto) i Portugala (50 posto).

Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71posto, 70 posto odnosno 68 posto), kao i kod gotovo polovine mađarskih i grčkih šljiva.

Daleko najzagađenije bile su norveške maline (61 posto), dok je u slučaju grožđa najkontaminiranije bilo grčko i italijansko grožđe (56, odnosno 47 posto).

Problem se pogoršava. Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44.137 uzoraka svježeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine.

Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva gotovo udvostručila od 2011, rastući za 110 posto, 107 posto odnosno 81 posto.

U 2020, trećina (33 posto) ukupnog uzorkovanog voća je bila kontaminirana, što je porast u odnosu na 2011. godinu, u kojoj je bilo kontaminirano 20 posto uzoraka.

Podijeli ovaj članak