Imate problema s varenjem, izbacite ove namirnice iz prehrane

2 min. čitanja

Još jedna uobičajena bolest digestivnog sistema je inflamatorna bolest crijeva.

Postoje dve vrste inflamatorne bolesti crijeva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis, a oba tipa uključuju hroničnu upalu tkiva.

Na sreću, postoji puno toga što možete učiniti da poboljšate stanje crijeva ako patite od inflamatorne bolesti crijeva, uključujući izbjegavanje određene hrane koja može pogoršati stanje.

Istraživanje provedeno na univerzitetima u Manitobi i Alberti i objavljenom u časopisu Gastroenterology analiziralo je rezultate testova, uključujući biopsiju debelog crijeva, koje su podvrgnute subjektima sa inflamatornom bolešću crijeva.

Njihov cilj je bio da utvrde kako različite vrste vlakana mogu utjecati na tijelo osobe koja boluje od inflamatorne bolesti crijeva.

Pokazalo se da ispitanici sa inflamatornom bolešću crijeva ne mogu pravilno svariti nefermentirana dijetalna beta-fruktanska vlakna i da ova vlakna pogoršavaju simptome njihove bolesti povećanjem upale.

Takvo otkriće pomaže u personaliziranju smjernica za prehranu za pacijente i konačno odmakne od pristupa koji odgovara svima za pomoć ljudima sa sindromom iritabilnog crijeva ili inflamatornom bolešću crijeva.

Ovo istraživanje pruža bolji uvid u efekt određenih vrsta vlakana na ljude sa ovim bolestima. Kada su u pitanju beta-fruktanska vlakna, ona su prisutna u mnogim zdravim namirnicama, tako da nema razloga da ih svi izbjegavaju, ali postoje veoma dobri razlozi da ih ljudi sa pomenutim bolestima probavnog sistema izbjegavaju i prate da li će to dovesti do poboljšanja njihovih simptoma.

Ako patite od problema sa varenjem i osjećate da ćete možda morati eliminirati ova potencijalno problematična vlakna iz prehrane, to znači da treba izbjegavati grejpfrut, banane, hurme, šljive, hranu iz porodice crnog luka, artičoke, zelje, šparoge, određene žitarice i orahe.

S obzirom da se radi o velikom broju namirnica koje biste trebali izbaciti iz prehrane, bilo bi dobro se konsultirati sa nutricionistom koji će vam pomoći da napravite plan prehrane koji će biti uravnotežen i nakon što iz njega izbacite pomenute namirnice.

Podijeli ovaj članak