Gastroenterolog upozorava: Način na koji mnogi jedu trešnje može izazvati ozbiljnu upalu

1 min. čitanja

Doktorica i gastroenterolog Vladislava Bulat otkrila je koliko je štetno jesti košpice voća, naročito sada u sezoni trešanja.

Sezona je različitog voća, pogotovo trešanja koje većina nas toliko obožava jesti.

Uživamo u njima, a mnogi od nas gutaju cijele plodove zajedno s košpicama. Koliko je opasno jesti košpice iz voća? Na ovo pitanje u emisiji “Kec na 11” na K1 televiziji odgovor je dala gastroenterologinja Vladislava Bulat.

“Nećete završiti u bolnici ukoliko vam se omakne neka košpica, međutim ljudi koji već imaju probleme s probavom i debelim crijevom, trebaju pripaziti”, objasnila je.

“Kod osoba koje imaju slabe mišiće debelog crijeva, ovo može dovesti do problema. Istanjeni mišići crijeva imaju određena proširenja, odnosno džepove u koje vrlo lako može upasti košpica, zaglavi se ondje i dovede do upale”, objasnila je doktorica i dodala da svi ostali sa zdravim želucem i crijevima ne trebaju paničariti, piše City Magazine.

Podijeli ovaj članak